El coreògraf d’Ontinyent Marcos Morau estrena ‘Afanador’ al Palau de les Arts

És un espectacle innovador i avantguardista que fa un gir de 180 graus a la dansa espanyola

Una escena de la superproducció de dansa 'Afanador', del valencià Marcos Morau / À Punt NTC

El coreògraf valencià Marcos Morau estrena al Palau de les Arts de València l’espectacle Afanador, una superproducció per al Ballet Nacional d'Espanya inspirada en l’obra del fotògraf colombià Ruven Afanador, conegut com el fotògraf de les estreles de Hollywood.

En este espectacle innovador i avantguardista l'escenografia, el vestuari, la il·luminació, tot balla amb els 45 professionals del Ballet Nacional. És la conclusió que Rubén Olmo, director de la companyia, trau de l'arriscat espectacle que Marcos Morau ha creat amb l'imaginari del fotògraf colombià i que ha fet un gir de 180 graus a la dansa espanyola. En declaracions a À Punt, Olmo afirma que no va dubtar mai del coreògraf ontinyentí, a qui considera un “gran geni” i que va apostar per ell des del principi perquè sabia que una coreografia seua era un “cavall guanyador”. “Este espectacle marca història”, assegura.

Concretament, Morau s’ha inspirat en dos llibres d’Afanador en què va recopilar fotografies inspirades en el flamenc fruit d’una sessió fotogràfica feta a Andalusia: Mil besos i Ángel gitano. Donar vida a eixes imatges ha suposat obrir nous camins estètics, amb coreografies revolucionàries i que descol·loquen l'espectador fins a un punt que els mateixos ballarins ho noten.

Francisco Velasco, ballarí principal convidat del Ballet Nacional d’Espanya, diu que el públic ix de l’espectacle amb una sensació “molt diferent” i “única”, i que la gent que coneix el treball de la companyia ix una mica esbalaïda. Per la seua part, Olmo diu que tota la gent de la professió que els ha anat a veure ha passat pel seu camerino per a preguntar-li “açò què és?” perquè han fet una cosa completament nova. Per a la ballarina solista Estela Alonso, el que més l'atrau d’este espectacle és “formar part d’una plàstica d’eixe imaginari que intenta compondre” Marcos Morau. 

El Palau de les Arts de València és una de les primeres parades que fan a Espanya, on es podrà gaudir del seu ball fins este diumenge, i com que no estan deixant ningú indiferent, el 2025 ja tenen tancada la gira internacional.

També et pot interessar

stats