Venen un plàtan apegat a la paret amb cinta aïllant per 108.000 euros

L'obra de l'artista italià Maurizio Cattelan causa sensació en Art Basel a Miami Beach.

Comedian, l'obra de Maurizio Cattelan

L'artista italià Maurizio Cattelan ha causat sensació en la fira Art Basel a Miami Beach amb una obra de 120.000 dòlars (108.000 euros): una simple banana apegada a la paret amb cinta adhesiva a la qual ha anomenat significativament Comedian.

L'obra ha tingut un final imprevist: l'artista nord-americà David Datuna, davant d'un nombrós públic, ha desenganxat la banana de la paret i se l'ha menjada. Amb tot, el portaveu de la galeria Perrotin, Lucien Terras, ha explicat que Datuna no ha destruït l'obra, ja que la "banana és la idea", mentre que l'obra és el certificat d'autenticitat que es proporciona al comprador, que pot reemplaçar la fruita per qualsevol altra.

Segons ha informat la premsa, s'han venut les tres obres de la sèrie, encara que Perrotin, no ho ha confirmat. La banana apegada amb cinta adhesiva grisa a una de les parets blanques de la fira és una de les obres més fotografiades d'enguany en Art Basel, que va obrir les portes al públic el 5 de desembre.

Un dia abans de la presentació de Comedian, Perrotin va assegurar que l'obra "és una mirada a la manera en la qual atribuïm valor" als objectes. La galeria va advertir als col·leccionistes interessats que "no hi ha instruccions precises sobre la cura de l'obra a llarg termini" en cas que es comence a descompondre's.

Cattelan, un artista controvertit

Cattelan, de 59 anys, va aconseguir popularitat internacional en 1999 gràcies a l'obra La nona ora (L'àvia resa) en la qual es representa l'impacte d'un meteorit en una estàtua de cera del papa Joan Pau II i que es va exhibir en l'Art Basel de la ciutat suïssa de Basilea. El 2016 va reemplaçar un excusat del museu Guggenheim de Nova York per una rèplica completament funcional de 18 quirats d'or disponible per a l'ús del públic. Curiosament van furtar l'obra el 14 de setembre en una exhibició en el palau de Blenheim d'Oxfordshire (Anglaterra). De moment, no s'ha localitzat l'excusat robat.

També et pot interessar

stats