El veneçolà Rafael Cadenas guanya el Premi Cervantes 2022

Es tracta del màxim reconeixement de les lletres en espanyol i està dotat amb 125.000 euros

El poeta veneçolà Rafael Cadenas
El poeta veneçolà Rafael Cadenas / Fernando Alvarado (Efe)

El poeta veneçolà Rafael Cadenas ha sigut guardonat amb el Premi Cervantes 2022, el màxim reconeixement de les lletres en espanyol, i dotat amb 125.000 euros, segons la decisió del jurat que ha fet pública aquest dijous el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.

El govern espanyol concedeix anualment aquest guardó que reconeix la figura d'una escriptora o d'un escriptor que, amb el conjunt de la seua obra, haja contribuït a enriquir el llegat literari hispànic.

Iceta ha explicat que el jurat ha triat Cadenas (Veneçuela, 1930) per la seua "vasta i dilatada obra literària", així com per la transcendència del creador, que ha fet de la poesia "un motiu de l'existència pròpia" i l'ha portada a altures d'excel·lència.

"La seua obra —ha valorat el jurat— és una de les més importants i demostra el poder transformador de la paraula quan la llengua és portada al límit de les seues possibilitats creadores, i destil·la l'essència enlluernadora de les paraules, en un territori dual de somni i vigília".

Cadenas, escriptor, poeta, assagista i professor ha unit poesia i pensament al llarg de la seua carrera i destaca per la seua capacitat d'expressar desolació, assossec i bellesa. El seu poema més famós, Derrota, el va convertir en un símbol per a molts joves dels anys seixanta i es va popularitzar a Espanya i Amèrica Llatina. No obstant això, assenyalaria dècades després que es tracta d'un poema que ja no el representa.

El veneçolà s'uneix a la llista d'aquest guardó que l'any passat es va atorgar a la poeta Cristina Peri Rossi i que en les seues anteriors edicions va premiar Francisco Brines i Joan Margarit.

També et pot interessar

stats