València obri el termini de presentació de propostes a les falles municipals del 2025

Compromís acusa al govern municipal de "polititzar" el comité de selecció, on els nous integrants del jurat estaran proposats pels partits

Cremà de la falla municipal en la plaça de l'Ajuntament de València
Cremà de la falla municipal a la plaça de l'Ajuntament de València / Biel Aliño (Efe)

La junta de govern local de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres les bases per a la presentació de projectes de realització i muntatge de les futures falles municipals del 2025, que podran presentar-se amb lema i tema lliures. Enguany s'estableix un preu màxim de 239.000 euros per a la falla gran i de 34.000 euros per a la infantil. La quantia inclou el transport, el muntatge, les grues i maquinària necessària i la decoració ornamental.

En tots dos concursos podran participar artistes que hagen realitzat falles en exercicis anteriors, així com equips artístics multidisciplinaris, en els quals hi haja una persona artista fallera "degudament acreditada". Segons les bases, es tindrà en compte la "solvència tècnica i artística global" del projecte presentat, així com l'"originalitat". A més, de manera específica, es valorarà el caràcter satíric de l'obra en conjunt, la claredat conceptual, la singularitat de la idea plantejada i la qualitat compositiva i espacial.

Així mateix, també es tindrà en compte la "facilitat de recorregut", l'accessibilitat i la relació visual des de l'exterior. També es mantenen els criteris de sostenibilitat, amb l'adequació dels materials de construcció per a una cremà "més neta i respectuosa possible amb el medi ambient", que minimitze l'emissió de gasos contaminants derivats de materials químics de mala combustió. Per a això, es valorarà l'ús de materials naturals, tant en la construcció d'estructures i suports com en cobertures, preparacions i acabats pictòrics.

Les sol·licituds s'efectuaran mitjançant un escrit de l'artista, amb la identificació corresponent, indicant si l'esbós és per a falla gran o infantil del 2025. Els projectes es presentaran en fulles de 70 x 50 centímetres, a una cara. Hauran d'incloure l'esbós general, dues perspectives d'escena de la falla, la planta de distribució i una memòria i explicació, que haurà de contindre mesures en planta i alçat, quantitat de ninots i d'escenes, contingut i explicació.

Tot això en paper, digitalitzat i en format USB. Tota la documentació es presentarà en les dependències del servei de festes i tradicions i el termini de presentació serà de deu dies hàbils a partir de la publicació de les bases.

Canvis en el comité de selecció

Com a novetat, set dels nou integrants del jurat estaran proposats pels grups polítics municipals: tres per part del PP; dos de Compromís; un del PSPV i un de Vox. Els altres dos seran el regidor de Falles, Santiago Ballester, qui exercirà de president i la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, que serà la vicepresidenta. Tots dos tindran veu i vot.

Durant els últims anys, amb el govern de Compromís i PSPV, el comité de selecció estava format per cinc representants del món artístic, faller i creatiu, entre els quals es buscava paritat de gènere, una persona més en representació de la Junta Central Fallera i la secretària general de l'Administració Municipal; aquestes dues últimes amb veu, però sense vot. El jurat estava presidit pel regidor de Cultura Festiva, també amb veu, però sense vot.

Ballester ha defensat aquesta nova configuració, que segons ha dit "fa partícips a la resta de grups polítics de la corporació en l'elecció de les falles municipals, o en les persones en qui ells deleguen", alguna cosa que "mai abans havia succeït".

Per contra, Pere Fuset, regidor de Compromís, exconseller de Cultura Festiva i expresident de la Junta Central Fallera, ha considerat que "prenen la gent per idiota, ja que, en la pràctica, el PP està triant a dit a qui li dona un contracte de centenars de milers d'euros". Fuset ha acusat el PP i Vox de pretendre "controlar políticament la festa fallera de manera descarada", en canviar " un jurat d'artistes i fallers, com el que hi ha des del 2016, per un de grups polítics, en el qual ni tan sols es respecta la proporció". L'exregidor de festes ha considerat aquesta situació "intolerable" i "impugnable", a més de constituir un menyspreu a l'art faller.

El gremi faller veu millor un jurat format per artistes i gent de la festa

Els canvis no han rebut bones paraules del sector fester. Des del Gremi Artesà d'Artistes Fallers de València consideren millor que el comité de selecció per a triar les falles municipals estiga compost per "grups externs a l'Ajuntament" i relacionats amb les arts plàstiques. "Almenys els integrants del comité tenen una visió àmplia perquè són persones que participen de la festa", han defensat fonts del gremi. 

En tot cas, des del col·lectiu d'artesans, han lamentat que en aquesta ocasió, a diferència d'anys anteriors, des de l'Ajuntament no se'ls ha "consultat" sobre la composició. "Al final, ho triaran els partits polítics", han emfatitzat. Sobre la possibilitat que aquesta circumstància poguera afectar el nombre d'artistes i equips que presentaren projectes, des del Gremi han assenyalat que, donat el curt termini establit en les bases, els professionals que "ja tenien organitzat" presentar-se ho faran "igualment". Malgrat això, han defensat la importància de les entrevistes personals en el procés de selecció, que enguany desapareixen, on els artistes podien "defensar els seus projectes en directe", per la qual cosa tenien "més opcions" per a poder explicar-los al jurat.

També et pot interessar

stats