El valencià Juan Piquer, pioner en el cine de terror amb efectes especials

El director va guanyar dos premis Goya pels seus efectes artesanals i va dirigir la Mostra de València

El valencià Juan Piquer, pioner en el cine de terror amb efectes especials / À Punt NTC

Si hi ha un pioner del cine de terror amb efectes especials, és el valencià Juan Piquer. Va tindre estudis propis i la seua pel·lícula Mil gritos tiene la noche s'ha convertit als Estats Units en cine de culte. Piquer va guanyar dos premis Goya pels seus efectes artesanals i va dirigir la Mostra de València. 

Piquer estudià Belles Arts, va ser càmera de televisió i per damunt de tot, fundador d'uns estudis propis on va inventar mil mons habitats per criatures tretes de la sèrie B dels anys 1920, 1930 i 1940. Copia el cine nord-americà, però també acaba sent copiat i referent indiscutible dels clàssics del gènere. “Piquer va ser un pioner. En els temps on no hi havia indústria, ell la va crear”, manifesta Manuel Valencia, crític especialitzat en cine de terror. 

Mag amb vocació exportadora, va trobar en les coproduccions una mina d'or. Els seus llargmetratges es veien fins i tot en la Unió Soviètica i la Xina. Un mercat estranger fantàstic amb una legió de seguidors addictes al crit nerviós. 

Va destacar també fent cine de superherois en els anys setanta, però són els efectes especials de les seues cintes de terror els que el fan guanyar dos premis Goya. Les adaptacions literàries foren un ganxo hàbil que va explotar, però fer del cine ciència-ficció terrorífica va ser la seua especialitat. 

També et pot interessar

stats