La Universitat de València participa en les primeres Jornades Europees d’Arqueologia

Es faran visites a jaciments, diversos tallers i una exposició.

Recinte arqueològic de Kelin
Recinte arqueològic de Kelin / Dorieo (Wikimedia Commons)

El Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València participa en les primeres Jornades Europees d’Arqueologia els dies 14, 15 i 16 de juny. En l'esdeveniment participen més de 40 països i s'hi podran visitar jaciments valencians, l’exposició 'Desempolsegant la història de la Nau' i diversos tallers, tant a la Facultat de Geografia i Història com al Centre Cultural la Nau.

  

Les visites previstes i per a les quals està oberta la inscripció són a Abric de la Quebrada (Xelva, comarca dels Serrans) un assentament neandertal amb una ocupació de 80.000 anys, on es poden veure restes de foc i l’estructura del jaciment. El punt de trobada serà al balneari de l’assut de Toixa, a les 10 hores. El mateix dia, diumenge 16, entre les 11 i les 13:30 hores també es visitarà la ciutat ibera de Kelin, que va estar habitada durant 7 segles i l’accés a la qual també incorporarà una visita al museu de Caudete de las Fuentes (la Plana d’Utiel-Requena), en el qual s’exposen diverses peces del jaciment.

  

Els tallers es duran a terme a la Facultat de Geografia i Història (divendres 14, per a estudiantat preuniversitari) i al Centre Cultural La Nau (dissabte 15, amb accés lliure). Els quatre tallers són 'Cercant fusta, flors i fruits', l’objectiu del qual és reconéixer les plantes, els seus usos i saber reconstruir la seua biografia en un jaciment i 'Excavem un vaixell enfonsat', proposta per a acostar l’arqueologia subaquàtica. A més, el taller 'Què és l’arqueometria?' mostrarà les aplicacions dels rajos-X en materials arqueològics (ceràmica, os, pedra, pintura…) i 'Entendre la ceràmica', que mostrarà quina informació poden aportar els fragments ceràmics amb el seu tractament analític.

  

Pel que fa a l’exposició 'Desempolsegant la història de la Nau', mostrarà per primera vegada els resultats de les excavacions realitzades amb motiu de la remodelació de l’edifici històric de la Universitat de València el 1998.  Es podrà veure dissabte entre les 10 i les 19 hores.

  

Les Jornades Europees d’Arqueologia estan organitzades per l’Institut Nacional d’Investigacions Arqueològiques Preventives (Inrap) de França des del 2010. Enguany, amb motiu del seu desé aniversari, s’ha volgut compartir aquesta fita amb la major quantitat possible de persones, per a la qual cosa les jornades s’han obert a tots els països europeus.

També et pot interessar

stats