Una exposició reivindica la figura de l'humanista alacantí del segle XVI Gosalbes de Cunedo

Metge, poeta i aventurer, la Universitat d'Alacant treballa per rescatar i reivindicar la seua immensa obra poètica, escrita en llatí i fins ara totalment desconeguda

Mostra sobre Gosalbes de Cuendo
06 de gener 2023 - 21:34

Una exposició al castell de Santa Bàrbara d'Alacant reivindica un humanista alacantí del segle XVI oblidat per la història. Gosalbes de Cunedo fou metge, poeta i aventurer. La seua immensa obra poètica, escrita en llatí i fins ara totalment desconeguda, l'està rescatant el professor de la Universitat d'Alacant, Antoni Biosca. La mostra busca acostar-lo al gran públic. 

Com un furtiu de la història, a Gosalbes de Cunedo, nascut a Alacant al segle XVI, no el coneix ningú. Metge, poeta i aventurer, en aquesta exposició es reivindica el seu important llegat poètic. Antoni Biosca recorda que "és un humanista que té una cultura enorme, coneix molt bé els clàssics, la literatura llatina, la grega. Parla sempre en un to molt elevat"

A pesar de viure a Brussel·les, en la seua extensa obra mai va oblidar els seus orígens. Té un poema dedicat al Benacantil i també parla de botànica local, de Fontcalent, de Mutxamel o de la creació del bisbat d'Oriola. El seu esperit aventurer quasi li costa la vida.

"Després d'acabar els estudis de medicina a la Universitat de València va enrolar-se, probablement com a metge, en l'Armada Invencible", comenta Biosca.

En eixir d'una presó holandesa gràcies al seu gran nivell cultural, va exercir de metge a Lovaina mentre continuà escrivint poemes, sempre en llatí. Ara un equip de llatinistes de la Universitat d'Alacant compila i tradueix la seua obra. Volen rescatar la memòria d'aquest humanista alacantí que renaix com un llorer entre les runes de la història.

També et pot interessar

stats