Una exposició mostra la tragèdia dels naufragis de la immigració

L'artista Fernando Bravo reflexiona sobre la tragèdia que viuen les persones migrants, en una exposició al Mucbe de Benicarló.

L'exposició sobre la tragèdia de la migració es pot veure a la capella del Mucbe de Benicarló
L'exposició sobre la tragèdia de la migració es pot veure a la capella del Mucbe de Benicarló

El Museu Arqueològic Municipal de Benicarló (Mucbe) acull fins al 13 de gener una exposició sobre la tragèdia dels naufragis de la immigració, de l'artista multidisciplinari Fernando Bravo. Amb aquesta mostra conclou un cicle que va començar el 2016, dedicat a les persones que pateixen naufragis en fugir del seu país per a cercar millor vida.

El tema central del projecte són els anomenats nàufrags de la contemporaneïtat. L’exposició arreplega, entre altres coses, les restes que arriben a la vora de la mar després d’una catàstrofe marítima que l’artista defineix com a "objectes que són l’últim testimoniatge d’unes persones que les dugueren i les perderen pel camí".

En concret, la mostra és una clara referència a la tragèdia de la immigració que viu diàriament el Mediterrani però també analitza el trajecte vital de totes les persones. Segons ha dit Fernando Bravo, "aquesta mostra és des d’un punt de vista més literari una gran metàfora del que passa cada dia, però des d’un vessant més figuratiu, també parla del naufragi que vivim cadascun de nosaltres en la nostra vida i si entenem la vida com un viatge on guanyem i perdem coses".

Les peces es poden veure a la capella del Mucbe fins al 13 de gener de 2019. Formen part d’una instal·lació que tanca el cicle que va començar amb El naufragi d’Europa, una performance que van fer al maig del 2016 a Barcelona i, sis mesos després, a Gdansk (Polònia). Entre totes les obres exposades, fetes especialment per a aquesta ubicació, destaca un tríptic que adquireix la característica d’altar damunt del qual poder meditar i d'on poder extraure moltes conclusions.

El regidor de Cultura, Josep Barberà, ha convidat la gent de Benicarló i la comarca del Maestrat a visitar l’exposició i ha dit que, tant les autoritats com la ciutadania, han de ser responsables i han d'afrontar com a pròpia "la tragèdia de la immigració". El regidor ha destacat: "Hi ha gent que necessita la nostra ajuda, que es juguen la vida per arribar a les nostres costes. I hem de reflexionar sobre si realment estem fent el que toca".

L'artista Fernando Bravo, nascut a Sabadell, és escultor i filòleg. Ha fet la seua formació artística entre Polònia i Barcelona, llocs on també ha exposat la seua obra. En l’actualitat viu i treballa a Benicarló.

També et pot interessar

stats