Una Dama d’Elx escanejada en 3D, a les vitrines del Museu Nacional de l’Iran

És una de les que s’exhibiran a l’exposició “Alacant. Tresors del MARQ”.

Una Dama d’Elx escanejada en 3D, a les vitrines del Museu Nacional de l’Iran
Una Dama d’Elx escanejada en 3D, a les vitrines del Museu Nacional de l’Iran

Una rèplica exacta escanejada en tres dimensions (3D) de la Dama d’Elx s’exhibirà des d’aquest diumenge a les vitrines del Museu Nacional de l’Iran.

Aquesta peça és una de les que s’exhibiran a l’exposició “Alacant. Tresors del MARQ”, organitzada pel Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ). El diumenge s’inaugurarà a la capital iraniana en un acte al qual està previst que assistisca el ministre de Cultura, Patrimoni, Turisme, Artesania i Museus del país persa, Alí Asghar Moonesan, i l’ambaixador d’Espanya a Teheran, Eduardo López Busquets.

L'exposició podrà visitar fins al 8 d’abril de 2020 i repassa la presència de les civilitzacions del Mediterrani des de la prehistòria fins l’edat mitjana, amb obres originals exceptuant quatre rèpliques.

La rèplica de la Dama d’Elx no és una còpia qualsevol: es va fer el 2003 amb tecnologia làser sobre les pedres calcàries de la cantera d’Elx. Aquesta rèplica reflecteix la forma, la superfície general i, fins i tot, les imperfeccions de l’original, i ofereix detalls com les restes de pintura o els efectes provocats pel pas del temps.

A més d’aquesta peça, entre les rèpliques destaca la Mà de bronze trobada al jaciment romà de Lucentum (segle I dC) que empunya una espasa amb una àguila bicèfala. Es tracta d’un cas excepcional, ja que és l’única escultura romana trobada amb aquestes característiques. També s’exposaran còpies de la làpida commemorativa de la fundació de la mesquita del Ribat de Guardamar del Segura i una làmina de plom al jaciment de la Serreta d’Alcoi amb escriptura grecoibèrica.

La resta de peces són originals, i van des del sílex del paleolític, passant per les àmfores i joies de diferents civilitzacions mediterrànies, fins a ventalls i monedes d’or del segle XIX.

També et pot interessar