Una Crida virtual dona el tret d’eixida a les Falles 2021

Un moment de la Crida virtual 2021

Comencen unes Falles marcades per les restriccions sanitàries i les activitats en línia.

28 de febrer 2021 - 21:02

Amb una peça audiovisual que arreplega fragments dels discursos de les falleres majors de València de l'última dècada, des de María Pilar Giménez fins a Consuelo Llobell, s'ha donat el tret d'eixida a les Falles del 2021. La d’enguany és una Crida diferent, virtual, a iniciativa de la Junta Central Fallera (JCF).

Són molts els municipis que, tot la situació actual, no volen deixar que s'apague la flama de les Falles. Així, localitats com Paterna, a l'Horta Nord, o Torrent i Alfafar, a l'Horta Sud, també han fet les seues crides virtuals, que han compartit amb la ciutadania a través de xarxes socials com Facebook o Instagram.

"Enguany la situació sanitària a causa de la Covid-19 ha tornat a deixar València sense Falles i aquesta vegada també sense el dia en què les falleres majors de València anuncien a tothom que arriba la nostra gran festa", ha indicat la JCF en un comunicat.

No obstant això, el món faller, lluny de "deixar-se portar pel desànim", tracta de demostrar amb aquesta iniciativa que les Falles "són molt més que una festa: són cultura, tradició i esperança".

El fet de recollir els testimoniatges de les falleres majors de l'última dècada no és casual, explica la JCF. "El 10 és un número que representa la perfecció, la força, l'equilibri i el carisma. És un número redó i ens permet fer la vista arrere i veure tot el que hem aconseguit en l'última dècada, ni més ni menys que ser patrimoni cultural immaterial de la humanitat", afigen. Per això han convidat a tot el món faller a "fer-se'n ressò i sentir" aquesta Crida virtual.

El president de la Junta Central Fallera, el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, va donar a conéixer dimecres passat el programa d'activitats totalment en línia que s'ha programat fins al 19 de març, i que inclouen un monument col·lectiu, ofrenes des de casa i una flama a la plaça de l'Ajuntament en memòria de les víctimes de la pandèmia. Galiana ha destacat que les activitats "no pretenen salvar econòmicament cap sector de la festa, únicament posar en valor i donar ressò a una festa única".

La Junta Central Fallera, a més, ha programat una Ofrena virtual a la Mare de Déu dels Desemparats per als dies 17 i 18 de març. Per a evitar concentracions a la basílica, l’Arquebisbat ha habilitat a les parròquies de la ciutat un espai per a l'ofrena de flors entre els dies 14 i 19.

Tant l’entrada de bandes de l’any passat i la Crida virtual s'han pogut seguir en les xarxes socials amb l’etiqueta #Crida21EnLínia i en directe en el web de la JCF, www.fallas.com. Ací també es pot consultar ja tota la programació per a les Falles 2021.

Les festes de la Magdalena, segon any consecutiu sense celebrar-les

A Castelló de la Plana, aquesta setmana també haurien de començar les Festes de la Magdalena però, per segon any consecutiu, no podran celebrar-se. Precisament, l'Ajuntament ha demanat responsabilitat a tot el veïnat. A partir d'aquest dilluns, es posarà en marxa un dispositiu de seguretat específic per a frenar la mobilitat durant la setmana en què s'haurien celebrat les festes fundacionals. Tampoc podran reunir-se les més de 200 colles que cada any hi participen.

També et pot interessar