La música de banda irromp en el Sónar de la mà d'El Niño de Elche

L'artista il·lícita ha presentat 'Concert de musika festera', una fusió de bakalao i tradició valenciana, en el festival de Barcelona

La banda La Valenciana irromp en el Sónar
18 de juny 2022 - 19:06

Un grup de valencians residents a Barcelona van decidir l'any 2017 crear una banda de música a la seu de la Casa València de la Ciutat Comtal. El que probablement no imaginaven en eixos primers passos de la que van batejar com La Valenciana és l'escena que es va viure aquest divendres al Sónar, el festival de música electrònica per excel·lència d'Espanya.

El públic esperava que El Niño de Elche apareguera en l'escenari per a presentar el seu últim treball, Concert de músika festera. Però la música va irrompre per la part posterior del Sónar Park, i va anar obrint-se pas a peu de pista, com ho faria en les festes patronals de qualsevol poble valencià. Una mena de processó nodrida per mig centenar d'intèrprets valencians i encapçalada per l'artista il·licità van inundar el recinte de música de banda davant la sorpresa dels assistents al concert.

Vero García, presidenta de la banda, explica que un dia després, el grup de Whatsapp de la banda encara està "bullint de missatges" i que encara estan tractant de processar l'experiència que van viure. "Va ser senzillament espectacular", afirma García.

Abans de l'any 2017 només eren una xaranga, però una crida per a fer una entrada de moros al barri de Gràcia de la capital catalana els va permetre donar-se a conéixer i arrancar el projecte de La Valenciana. El boca-orella va fer que durant el període de pandèmia, el que era una xicoteta banda d'una casa regional cresquera fins a arribar als més de 80 músics que hi formen part en l'actualitat. Un dia, mentre promocionaven la participació en el festival de bandes de la federació catalana van rebre un missatge d'El Niño de Elche. Davant la dificultat de mobilitzar una banda valenciana a Barcelona, l'Il·licità va trobar en La Valenciana el complement idoni per al seu nou projecte.

La cridanera entrada va donar el tret d'eixida a un espectacle inèdit en què El Niño de Elche barreja l'essència de la Ruta del Bakalao amb pregons, cante o partitures tradicionals, com les de les festes de Moros i Cristians, o el Misteri d'Elx. Fins i tot, el concert va incloure la versió dels Pavesos de Paquito el Chocolatero. Segons les seues paraules, amb aquesta amalgama planteja una immersió en les festes populars on "la nit i les hores prèvies a l'alba no són només moments del dia, sinó formes de vida". Un homenatge a l'expansió i la festa, després del període de tancament i recolliment de la pandèmia.

En aquest viatge experimental, a més de La Valenciana, El Niño de Elche va estar acompanyat de Susana Hernández Pulido, Ylia, també valenciana i una de les peces clau de l'escena electrònica de Barcelona. El dissabte dia 2 de juliol els dos músics presenten l'espectacle a València en el marc del festival Polirítmia, aquesta vegada acompanyats de la banda de música del CIM de Benimaclet.

També et pot interessar

stats