Una associació reconvertirà un emblemàtic edifici de València per al públic LGTBI

L'antic emplaçament del local La Guerra es convertirà en un espai per a l'associacionisme i la cultura.

VÍDEO | Una associació reconvertirà un emblemàtic edifici de València per al públic LGTBI

La Guerra va ser un local destinat al públic homosexual de València on els homes acudien buscant trobades sexuals. Un espai que, a pesar de la seua discreció i oscurantisme, va ser popularment conegut. "Ningú deia que hi anava, però tot el món hi anava", afirma Pepe Miralles, professor de la Universitat Politècnica de València. Perquè, i també segons Miralles, "La Guerra va ser un lloc per a la sexualitat dissident". Una al·lusió clara al fet que, en els anys huitanta i noranta (quan més activitat hi havia en aquest local), la discriminació social indicava que les relacions entre persones homosexuals havien d'amagar-se. En conseqüència, llocs com La Guerra van mostrar-se com uns espais segurs. Tot i això el professor de la UPV defén que la història de La Guerra no només parla d'alliberament sexual. Destaca que els propietaris –tot i que l'epidèmia de VIH es va acarnissar en aquelles dècades–, es van negar a subministrar preservatius o lubricant, no van fer campanyes de conscienciació sobre la sida i tampoc van participar en l'activisme LGTBI de la ciutat.

Aquesta història va quedar silenciada després del tancament de La Guerra, probablement causat per l'establiment en els baixos de l'edifici de diversos pubs. Però ara, l'associació House of Varietats vol reivindicar el que va un dia va ser aquest espai i reconvertir-lo en un lloc per a l'associacionisme, la cultura i l'oci.

És per això que, des de fa uns dies, House of Varietats ha fet públiques les seues intencions de convertir l'edifici del carrer de Quart 47 en la seua seu social. El projecte té dues parts diferenciades: d'una banda, es mantindrà el pub als baixos de l'edifici per a oferir al públic LGTBI un nou espai segur a més d'una oferta d'oci diferent. Els ingressos que es generen aniran destinats a sostindre la segona part del projecte, que són els espais de l'associació. Distribuïts en tres plantes, House of Varietats oferirà als seus socis i –en diferents condicions– al públic general, un local social, un cinema on es podran fer projeccions, un estudi de fotografia i un showroom enfocat, sobretot, a la cultura drag. En paral·lel, l'associació també pretén restaurar els materials que pertanyien a La Guerra per a posar-los en valor i que puguen ser visibles als seus visitants.

Aquest ambiciós projecte ja està en marxa però per a arribar a la seua plenitud necessita de col·laboració externa. És per això que els promotors han creat una campanya de micromecenatge en GoFundMe perquè el públic interessat puga col·laborar amb l'associació. En declaracions a À Punt NTC, la directora artística del projecte, Lucía Poncelas, afirma que, a partir de l'abril estarien preparats per a celebrar les primeres activitats de House of Varietats. Tot i això, Poncelas afirma que els avanços del projecte estaran molt condicionats per l'evolució de la pandèmia del coronavirus i també pels fons que aconseguisquen arreplegar a través de la campanya de micromecenatge.

També et pot interessar

stats