Una amazona i dos debutants, protagonistes de la primera entrada de bous i cavalls de Sogorb

La capital de l'Alt Palància espera uns 100.000 visitants en la setmana gran de les seues festes.

La capital de l'Alt Palància espera uns 100.000 visitants en la setmana gran de les seues festes
La capital de l'Alt Palància espera uns 100.000 visitants en la setmana gran de les seues festes

Sogorb, la capital de l'Alt Palància, disfruta aquests dies la seua setmana gran amb l'Entrada de Bous i Cavalls, que es preveu que atraga uns 100.000 visitants. Hi ha moltes maneres de descriure aquesta festa, declara d'Interés Internacional el 2005, però només una de viure-la: amb la passió amb què els genets que hi participen es preparen. Enguany, l'entrada compta amb dos debutants, Pablo Fortea i José Luis Lara, juntament amb Esther Puchol, l'única dona del grup de 13 cavallistes.

Puchol és una experimentada amazona perquè ja fa nou anys que participa en l'Entrada de Bous i Cavalls. La va precedir sa mare, que va ser la primera dona que hi va prendre part com a amazona. Tot i que Puchol aclareix que el paper dels homes i les dones en la festa és el mateix, sí que reconeix el paper pioner de sa mare: "va obrir molt el camí a totes les que vam anar darrere". 

Tant Puchol com Pablo Fortea, un dels dos debutants amb els quals ha parlat À Punt NTC, subratllen que la clau perquè l'entrada isca bé és l'especial connexió amb el cavall, amb el qual s'entrenen durant tot l'any. Fortea, que minuts abans de debutar intentava calmar els nervis de complir "la il·lusió de tota la vida", és rotund quan parla de l'animal: "som un en dos". 

Puchol aprofundeix en aquesta idea quan explica en què consisteix l'entrenament amb el cavall: estar tots els dies amb ell, muntar-lo i entrenar-lo tant en pista com al carrer. D'aquesta manera, el genet coneix a la perfecció l'animal que porta i podrà manejar-lo sense problemes en cas de perill. Un perill que l'amazona percep sobretot en les persones i no tant amb els bous: "el bou ix i nosaltres el recollim, però la gent ha d'apartar-se i això nosaltres no podem controlar-lo". 

Sogorb ha iniciat aquest dilluns 3 de setembre les set entrades de bous i cavalls d'enguany, que hi tindran lloc fins al pròxim diumenge 9. Hi participaran 13 genets que, equipats amb vares fines de lledoners, guien sis bous i un manso pels 500 metres del carrer de Colom de la localitat. És un minut escàs de carrera entre una multitud que obri i tanca el camí al pas dels animals. L'Entrada de Bous i Cavalls és Festa d'Interés Turístic Internacional i Bé d'Interés Cultural i Immaterial. 

També et pot interessar

stats