Un valencià guanya un Daytime Emmy per 'Wizards', la sèrie de Guillermo del Toro per a Netflix

Jonatan Català, que ha participat en totes les temporades de ‘Cuentos de Arcadia’, ha quedat premiat pels crèdits de l’última temporada

Jonatan Català al seu estudi a sa casa de València
Jonatan Català, al seu estudi a sa casa de València / Jonatan Català

Els Daytime Emmy Awards els atorga l'Acadèmia Nacional d'Arts i Ciències de la Televisió per reconéixer l'excel·lència en la programació televisiva diürna dels Estats Units, i enguany han tingut representació valenciana gràcies al guardó aconseguit per Jonatan Català, un jove de València que, a poc a poc, s’ha anat fent un lloc en la indústria d’animació dels Estats Units. 

Jonatan ha aconseguit el premi als millors títols de crèdit d'un programa d'animació, juntament amb els altres sis especialistes que integren l’equip de Bruixots, el tercer lliurament de la sèrie Cuentos de Arcadia, després de Trollhunters i Los tres de abajo, creada per Guillermo del Toro i produïda per DreamWorks.

Aquesta és la tercera ocasió en la qual Jonatan Català estava nominat als Emmy i la tercera ha sigut la bona. Després de nou anys col·laborant amb aquest projecte animat eixit de la imaginació del mexicà Guillermo del Toro, Català -al costat de Francisco Ruiz, Alfonso Blaas, Yingjue Linda Chen, Brandon Tyra, Greg Lev i Igor Lodeiro- finalment ha aconseguit el premi.

L'especialista està molt content pel guardó, que no només és un reconeixement a anys de dur treball, sinó que ara obri la porta que li puguen sorgir altres projectes.

Anys a la indústria dels Estats Units sense moure's de València

Aquest jove autodidacte no s’ha mogut mai de València, on va nàixer, i s'ha fet un lloc en la indústria d’animació dels Estats Units gràcies al curt nominat als Goya Alma, de Rodrigo Blaas, en el qual va participar fa uns anys. El seu treball va cridar l’atenció de Del Toro, que li va proposar una pel·lícula.

El film finalment no va tirar avant, però el prestigiós cineasta mexicà va comptar amb Català igualment quan va iniciar el projecte de Cuentos de Arcadia, una sèrie animada de fantasia èpica que narra la història d’un llogaret nord-americà on conviuen trolls, alienígenes i mags. 

Així, Català ha format part de l'equip tècnic de totes les temporades de la sèrie i també en la pel·lícula de la mateixa saga Trollhunters. El despertar de los titanes, que s’estrena a Netflix precisament aquest 21 de juliol. Altres films en els quals ha participat són La patrulla canina, que s'estrena el 18 d'agost, o My little pony, prevista per a setembre. A més, s'ha embarcat en un projecte amb Disney+ del qual encara no pot donar més detalls.

Jonatan Català ha recalcat que en el mercat americà donen molta importància a aquesta mena de treball i es veu el potencial que hi ha en professionals d'altres països. De fet, ell està treballant a distància des de la capital valenciana. Per tant, la irrupció del teletreball a causa de la pandèmia no li ha suposat cap novetat. "Estic anys amb l'ordinador i barallant-me amb els horaris d'Espanya i els Estats Units", ha afirmat entre rialles.

També et pot interessar

stats