Un quadre de Mondrian fa 75 anys que està penjat a l'inrevés

A pesar d'haver-se adonat de l'error, l'obra, titulada 'New York City I', continuarà exposada com està per a evitar danyar-la

Susanne Meyer-Bueser junt a l'obra de Piet Mondrian, "New York City I"
Susanne Meyer-Bueser junt a l'obra de Piet Mondrian, "New York City I" / Petra Wischgoll (Reuters)

La comissaria d'art Susanne Meyer-Büser ha donat una notícia que, si més no, ha resultat curiosa en el món de l'art: el quadre New York City I de l'artista holandés Piet Mondrian ha estat penjat del revés durant 75 anys.

Així ho assegura la historiadora de l'art, que se n'ha adonat mentre es documentava per a la nova exposició que prepara de Mondrian al museu Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen de Dusseldorf. La pista que ha aclarit aquest error ha sigut una fotografia que es va fer uns dies després de la mort de l'artista i que mostra el mateix quadre en un cavallet a l'inrevés de com està penjat actualment.

Meyer-Büser ha dit que era probable que Mondrian va començar la intricada combinació de capes amb una línia just en la part superior del marc i després va baixar, la qual cosa també explicaria per què algunes línies grogues es detenen a uns mil·límetres de la vora de la part inferior. Per a major misteri, l'obra no està signada per l'artista, possiblement perquè no la va arribar a acabar.

"Va ser un error quan van traure l'obra de la caixa? La van transportar de forma incorrecta?", ha dit l'especialista. "És impossible de saber".

La confusió també podria haver-se ocasionat per l'existència d'una altra pintura de Mondrian molt semblant, anomenada New York City (sense número), que presenta l'engruiximent de les línies en la part superior i s'exhibeix en el Centre Pompidou de París.

L'error s'ha detectat, però no significa que s'haja de rectificar. Segons Meyer-Büser "les cintes adhesives ja estan prou soltes i pengen d'un fil". Per això, pegar-li la volta ara "faria que la gravetat les espentara en la direcció contrària", explica. A més, tal com diu la comissaria, "açò ja forma part de la història de l'obra".

També et pot interessar

stats