Un projecte pilot vol salvaguardar la memòria oral dels majors de la Marina Alta

Gravarà les veus de les persones més majors dels nou municipis que es van veure afectats per foc i que estan integrats en la mancomunitat comarcal

Una trobada del MACMA per a preservar la memòria orial de la Marina Alta / À Punt NTC

Macma ha posat en marxa el projecte Les veus del territori per a salvaguardar la memòria oral de les persones majors de la Marina Alta (Alacant) i els municipis que l'any passat es van veure afectats per l'incendi de Vall d'Ebo.

Dins del marc d'acció del Pla de governança i dinamització turística 2023-2025 per als territoris afectats per l'incendi, aquest projecte pilot pretén gravar les veus de les persones més majors dels nou municipis que es van veure afectats pel foc i que estan integrats en la mancomunitat comarcal.

La memòria oral és un tipus de patrimoni molt fràgil i sensible a la desaparició, que passa de generació en generació i amb un elevat valor cultural. Aquest patrimoni arreplega des de costums, toponímia i cançons, fins a oficis o acudits, ha explicat Macma en un comunicat. Amb aquesta premissa, l'objectiu principal del projecte és generar un arxiu audiovisual que en un futur permeta fer accions sobre el territori i que aporten una sèrie d'elements que siguen diferenciadors i que puguen generar exposicions itinerants, rutes interactives o, fins i tot, un museu virtual, si es considera oportú. En definitiva, es tracta de generar un arxiu que siga un recurs cultural i patrimonial per a treballar en la línia del turisme sostenible a la comarca de la Marina Alta.

El projecte s'inicia en fase pilot a la Vall de Laguar, Castell de Castells, Orba, Sagra, Pego, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera, la Vall d'Ebo, l'Atzúbia i la pedania d'aquesta, Forna, que van viure l'incendi del 2022 de prop. No obstant això, la tècnica de cultura i patrimoni de la Mancomunitat, Núria Gómez, ha explicat que la intenció és anar recopilant entrevistes orals fins a arribar a arreplegar el patrimoni immaterial dels 33 municipis i 3 Eatim (entitat d'àmbit territorial inferior a un municipi) que formen part de la comarca de la Marina Alta. A través d'aquestes entrevistes es pretén recopilar informació sobre les tradicions, els oficis i costums que hi ha a la comarca i que s'estan perdent amb el pas del temps, si no han desaparegut ja.

A més, el projecte compta amb el suport i ajuda d'una sociòloga, Alicia Peris Valentín, del programa de pràctiques UA Rural, una estudiant que passarà l'estiu a la Marina Alta treballant en aquest projecte i tota la seua digitalització i transcripció.

Segons el president en funcions, José Ramiro Pastor, és de gran importància que la Macma duga a terme el projecte Les veus del territori en la totalitat de la comarca de la Marina Alta per a permetre la recollida i classificació del patrimoni immaterial comarcal, a través de la memòria oral de les persones més majors del territori".

Berenars de records

La Macma recorrerà tots els municipis organitzant dues accions en cada poble: Berenars de rècords, que seran entrevistes col·lectives a manera de col·loqui per a persones de més de seixanta-cinc anys, i entrevistes individuals a persones majors de setanta anys que tinguen una història per a aportar, bé siga a través d'algun ofici familiar desaparegut o la seua història. La Mancomunitat està treballant amb els municipis per a aconseguir entrevistar les persones de més edat del poble. Aquestes entrevistes es podran fer a casa de les persones entrevistades per a afavorir que hi participen.

Per a completar la informació que s'arreplegarà durant les entrevistes, l'entitat fa una crida a l'aportació de recursos fotogràfics o d'objectes durant les entrevistes. D'aquesta manera es podrà garantir la conservació i transmissió del patrimoni immaterial de la Marina Alta.

També et pot interessar

stats