Un passeig pel Racó de la Memòria de Catarroja

L'ajuntament demana la col·laboració del veïnat per a fer un circuit sociocultural pels llocs més emblemàtics de la població

Imatge antiga de la Farmàcia Cabanes a Catarroja

Fa molt de temps que la Farmàcia Cabanes de Catarroja (Horta Sud) va tancar les portes, però quedarà per sempre en la memòria col·lectiva del veïnat gràcies a l'aportació que el seu fundador José Cabanes va fer a la població en els moments més durs de l'any 1957 arran de la riuada.

"Ací va acudir tot el món, fins i tot sense llum, i jo vaig ajudar. Eixos dies d'ajuda foren tremends, perquè mon pare va socórrer tot Catarroja", recorda Conchín Cabanes, filla del farmacèutic. "I, a més, donada la seua gran influència amb la gent, va ser nomenat inspector de sanitat de tot el poble", afig el també net de l'apotecari José Carlos Cabanes. 

Este relat és només un exemple de totes les històries que amaguen els espais més emblemàtics d'un poble. Testimonis muts del pas del temps amb el poder d'evocar records que posen en relleu personatges destacats i anècdotes valuoses. Ho sap bé l'Ajuntament de Catarroja, que ha posat en marxa el Racó de la Memòria, una iniciativa per a narrar la història social i cultural del municipi. 

"Nosaltres volem que Catarroja tinga una ruta on nosaltres puguem passejar pel nostre poble i trobar eixos llocs on recordar la Catarroja del passat en el present", ha explicat a À Punt Notícies Jesús Monzó, el vicealcalde de Catarroja.

Per aconseguir-ho, el consistori ha demanat al veïnat que hi participe mitjançant els records, històries orals o anècdotes de la gent gran i també dels més joves.

"Simplement, han d'omplir una butlleta on diga quin lloc volen recordar i, sobretot, contactes de persones que puguen aportar per a eixir en el documental. Perquè la idea és documentar-ho de manera audiovisual", ha aclarit Monzó.  

"Els que no hem tingut la sort de conéixer eixes figures tan emblemàtiques, si no es coneixen, s'obliden i la forma de fer-les perpètues en el temps és que les noves generacions les coneguem", afirma José Carlos, el net de l'apotecari Cabanes.

També et pot interessar

stats