Un mural de Paco Roca i Martín Forés ret homenatge al barri de Natzaret

La imatge, que representa una escena de vida quotidiana al barri en els anys 50, està basada en l'ultima obra de Roca, Retorno al Edén

Imatge del Mural a Natzaret
Imatge del Mural a Natzaret / Iñaki Espeso

El mural dissenyat per l’il·lustrador Paco Roca i pintat per l’artista Martín Forés, on es ret homenatge a la vida del barri de Natzaret, s'ha inaugurat aquest diumenge. Roca i Forés han triat una imatge que recorda la importància que tenia la platja, hui desapareguda, per al barri i per a la ciutat de València. En l'escena es pot apreciar un edifici històric, també desaparegut, el club Benimar, un dels llocs de trobada social en l’època juntament amb el balneari Mar Blau.

El mural està basat en l’últim llibre de l’historietista i premi nacional de Còmic 2008 Paco Roca, titulat Retorno al edén. En aquesta obra, publicada el 2020, Roca narra la història de la seua família materna a partir d’una foto de 1946, l’única que sa mare conservava de la família completa.

Natzaret forma part del districte dels Poblats Marítims de València i com a tal va tindre una platja àmplia i neta on el veïnat disfrutava del bany. En els anys 50, temps on se situa l'escena triada, es podien arreplegar tellines i crancs i per la vora de la mar i es podien veure pescadors de rall arromangats. La platja s’estenia des de la desembocadura del riu Túria cap al sud fins a la Punta i les platges de Pinedo.

Les successives ampliacions del port del València i la progressiva industrialització de la zona van provocar la degradació de la platja, i la construcció de nous traçats ferroviaris i l'autopista del Saler significaren la desaparició definitiva.

Paco Roca i Martín Forés, així com les associacions de veïns del barri de Natzaret, han pogut participar en l'elecció de la ubicació del mural homenatge.

També et pot interessar

stats