Un estudi de la Universitat de València xifra en 800 milions l'impacte econòmic global de les festes

L'anàlisi també remarca que la despesa mitjana de cada faller i fallera és de 765 euros a l'any

Una falla en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La despesa mitjana de cada faller i fallera és de 765 euros a l'any, segons un informe de la Universitat de València que pretén quantificar el vessant econòmic de la festa fallera. Els detalls de l’estudi es coneixeran al desembre, però ja s’han avançat alguns números, com ara que l'impacte econòmic global es calcula en 800 milions d'euros. 

Tot i que el gruix és al març, realment l’impacte econòmic de la festa s'estén durant tot l'any. Cada faller i fallera es gasta de mitjana vora 800 euros, una xifra que pot arribar fins als 1.300 euros en les falles de categoria especial, i fins als 10.500 euros en les corts d'honor. De fet, en les falles de secció especial, només la setmana fallera pot pujar fins als 15.000 euros.

Uns diners que els fallers i falleres consideren molt ben invertits, tal com han explicat a À Punt NTC membres de la comissió Andrés Piles - Salvador Tuset, i que mouen altres sectors de l’economia, com ara el de les perruqueries o els vestits. A Raquel Rabadán, de la perruqueria Corapel, la setmana fallera li ve molt bé perquè li genera un plus extra d’ingressos, afirma. 

Segons l'estudi, igualment, les persones que venen a fer turisme es gasten entre 126 euros (en el cas de les locals) i 500 si són estrangeres. Unes despeses que tenen un efecte multiplicador segons Pastor, perquè els visitants generen al voltant de 270 milions d’euros de despesa que s’han de sumar als 80 milions dels fallers, i això són només xifres provisionals. 

També et pot interessar

stats