Un doble concert homenatja José Iturbi en el 125 aniversari del seu naixement

El pianista Joaquín Achúcarro, que va compartir escenaris amb Iturbi, ha sigut l'encarregat d'interpretar obres del repertori habitual del músic valencià.

VÍDEO | Un doble concert homenatja José Iturbi en el 125 aniversari del seu naixement

El Teatre Principal de la ciutat de València ha sigut escenari del segon concert en homenatge a la figura de José Iturbi, en la setmana en què es commemora els 125 anys del naixement de l'artista. El pianista bilbaí Joaquín Achúcarro, amb el qual el compositor valencià va fer una gira benèfica l'any 1957 pels damnificats de la riuada de València, ha interpretat aquest dissabte obres del repertori habitual del músic, després que dijous ja oferira un primer concert.

Iturbi va ser un pianista de renom i director d'orquestra des dels catorze anys. En poc de temps, va arribar a dirigir les més importants filharmòniques del moment, i va ocupar la càtedra de piano del Conservatori de Ginebra després de Frank Liszt i va fer interpretacions braç a braç amb Stravinsky.

A Hollywood, es va convertir en tot un ídol de masses, amb una popularitat "immensa, difícil d'entendre hui en dia", ha explicat a À Punt el comissari de l'exposició "Iturbi, més enllà de Hollywood", Òscar Oliver.

A més, en commemoració del natalici d'Iturbi, l'Ajuntament de València ha inaugurat a la casa consistorial una exposició en què es fa un repàs de la seua trajectòria i el seu llegat. Partitures, cartes, reconeixements i el seu piano de caoba poden trobar-se en aquesta mostra, "una de les més ambicioses per a repassar la carrera de José Iturbi", ha destacat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello.

Amparo Iturbi, la germana amb qui va formar un duet d'èxit

Amparo Iturbi, germana de José, també va destacar internacionalment amb les seues interpretacions al piano. El 1925, Amparo va acompanyar el seu germà en una gira en la qual interpretava composicions d'Albéniz, Falla o Granados. Però no va ser l'única gira que van fer conjuntament, ja que durant el període d'entreguerres els dos germans van fer una gira a quatre mans i dos pianos per grans sales d'Europa, visitant Itàlia, Suïssa, Bèlgica, els Països Baixos i el Regne Unit. L'èxit també va arribar a l'altra banda de l'Atlàntic i es va establir a Hollywood, on va aparéixer en pel·lícules en duet amb el seu germà.

També et pot interessar

stats