Un dia del llibre des de casa i a través de la pantalla

Institucions i municipis celebren nombroses activitats en línia per a celebrar el dia gran de les lletres.

El còmic 'El dibuixat', de Paco Roca, es podrà descarregar gratuïtament amb motiu del Dia Internacional del Llibre
El còmic 'El dibuixat', de Paco Roca, es podrà descarregar gratuïtament amb motiu del Dia Internacional del Llibre / Generalitat

La d’enguany serà una jornada en què canviarem les pàgines de paper per les pantalles i els exemplars enquadernats pels aparells electrònics. Tot i això, els que estimen les lletres trobaran a faltar les converses amb els llibreters, els passejos per la fira o les cues per a aconseguir que et firmen un llibre. L'estat d'alarma obliga a celebrar el dia internacional del llibre des del confinament, però això no implica que siga una jornada sense propostes que ens acosten a la lectura.

La Conselleria de Cultura omplirà de recomanacions el Rebost Digital (Redi), el portal on es penjaran videopropostes en directe “per a descobrir el plaer de la lectura”, entre aquestes, recomanacions de llibres, però també tallers, contacontes o les pautes per als booktubers que oferirà Irene Rodrigo, presentadora d’Una habitació pròpia d’À Punt.

En aquest portal es presentaran els millors bibliotràilers fet per l’alumnat de la Mostra Internacional de Cinema Educatiu (MICE), així com al repte llançat pel Cefire, en què anima els lectors a reinterpretar les portades dels seus llibres preferits amb fotografies.

Per als lectors adults, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) posarà a disposició la descàrrega gratuïta del còmic El dibuixat, que va dibuixar el premi nacional del Còmic Paco Roca en exclusiva per a aquest museu. En l’obra, Roca conta els secrets de l’exposició “El dibuixat”, que es mostrar en aquest espai museístic l’any passat.

Les activitats del dia del llibre s’estendran per tot el territori. De fet, a Sagunt (Camp de Morvedre) celebraran aquesta jornada amb “Contes en tirereta”, una iniciativa en la qual ha participat el veïnat adult gravant vídeos de contes, rondalles o dites populars. Aquests audiovisuals es faran arribar als lectors infantils de la localitat.

A Gandia (Safor) els balcons i les façanes es decoraran amb tests artesanals, fets de paper, que contenen poemes. La iniciativa, que promou l’ajuntament, pretén que “els balcons de Gandia estiguen plens de color i poesia”. Si els usuaris es graven recitant el poema, el consistori farà una recopilació per a distribuir-la en les xarxes socials. La biblioteca municipal d’Alzira (Ribera Alta) oferirà diverses sessions en línia de contacontes i el consistori ha animat els més menuts a omplir les finestres amb dibuixos que recomanen el seu llibre favorit.

Foment dels escriptors valencians

Coincidint amb el Dia Internacional del Llibre, també es vol posar en valor la producció literària de les comarques del nord. La Diputació de Castelló ha organitzat una sessió adreçada al públic infantil, en què es relataran obres de cinc escriptors d’aquestes comarques. La sessió començarà a les cinc de la vesprada al perfil de Facebook de la institució provincial.

D’altra banda, els bibliotecaris del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana faran una lectura col·lectiva basada en les obres de l’Escriptora de l’Any 2020 a la Comunitat Valenciana, Carmelina Sánchez-Cutillas.

Lliurament simbòlic del Cervantes

El Ministeri de Cultura, a causa de la impossibilitat de celebrar la cerimònia de lliurament del Premi Cervantes, retrà homenatge al seu guanyador d’aquest 2020, el poeta Joan Margarit, amb una sèrie d’activitats, entre les quals destaca un vídeo tribut que d’algunes de les personalitats que anaven a acudir a la cerimònia.

Tampoc no faltarà la tradicional lectura d’El Quixot, que enguany serà virtual, i en la qual participarà un centenar de representants de diversos àmbits de la societat, com els treballadors fonamentals durant la pandèmia, com ara sanitaris, personal de neteja o dels supermercats o forces de seguretat. Organitza l’acte l'Agència Efe.

També et pot interessar

stats