Un còmic recupera María 'La Jabalina', l’última dona assassinada pel franquisme a Paterna

Les il·lustracions, repartides en 160 pàgines, arrepleguen l'etapa final de la seua vida des que va arribar al Port de Sagunt

Il·lustració de María 'La Jabalina' en el còmic / À Punt NTC

La història de María Pérez Lacruz, coneguda com a María La Jabalina, l'última dona assassinada pel franquisme a Paterna, el 8 d’agost del 1942, s’ha convertit en còmic. Cristina Durà, la dibuxant que hi ha darrere d’aquestes vinyetes il·lustrades a tot color, dona vida a la història d’aquesta jove, afusellada pel franquisme al mur d’execució, acusada en un juí sumaríssim sense proves d'uns crims que després es va demostrar que mai va cometre.

“L'acusaren de matar gent que ni tan sols existia”, ha explicat Durà aquest dilluns. I és que a La Jabalina la van assenyalar com a assassina del cònsol de Bolívia a València, figura que no va existir mai, en una època en què estava ingressada per embaràs. 

Guillermo Sampedro, regidor de Memòria i Història de l’Ajuntament de Sagunt, ha explicat que “l’elecció de María com a protagonista ens va semblar una manera excel·lent de reivindicar la figura d'una republicana que va morir”. 

Miguel Ángel Ginés, encarregat d'adaptar el guió, ha assegurat que “cada escena té la seua paleta de color. Segons s'avança en el franquisme, s'apaguen els colors”. El llibre, que conta en 160 pàgines la seua vida des que va arribar al Port de Sagunt, es publicarà el març del 2023.

També et pot interessar

stats