Un clip, un embut o una bombeta: una mostra al Centre del Carme de València ens descobreix perquè són així

L'arquitecte català Juli Capella n'ha fet una selecció que conforma una de les primeres exposicions que acull València amb motiu de la Capital Mundial del Disseny

"Per què soc així?" / À Punt NTC

Un clip, un embut o una bombeta... Són objectes quotidians que ens fan la vida més fàcil, però, per què són com són? En el marc del programa de València, Capital Mundial del Disseny 2022, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ofereix al públic l'exposició “Per què soc així?”. La mostra està organitzada i produïda conjuntament pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i World Design Capital València 2022 amb el suport de la Diputació de València. Els dissenys exposats formen part de la col·lecció Pérez de Albéniz-Bergasa i han sigut recopilats i dibuixats per Juli Capella per a explicar el seu funcionament.

Navalla suïssa
Navalla suïssa / "Per què soc així?"

La mostra "Per què soc així?" reuneix 120 objectes que ens parlen i conten per què tenen la forma que tenen. “És una exposició pensada per al públic general, que tracta de sensibilitzar el visitant amb el disseny, però d'una forma afable, no impositiva, amb modestos objectes quotidians que li són familiars i sap entendre”, relata el comissari del projecte.

Setrill
Setrill / "Per què soc així?"

“Tots els productes que ens envolten han sigut creats per a complir una funció. Siga una cafetera, una sabata o un llibre; cadascun d'ells ens dona un fa: fer café, poder caminar protegint el peu, o llegir. Per a resoldre aquesta funció han adquirit una forma concreta, amb uns materials i unes dimensions adequades. La relació entre l'ús i l'aspecte, és el que coneixem com a disseny. Tot allò que ens envolta està dissenyat, siga de manera més conscient o inconscient. Les coses no cauen d'un arbre ni brollen de la terra. Són fruit d'un complex procés d'imaginació, projectació i producció. Per això podem dir que els objectes, amb les seues formes, ens parlen de com són i ens expliquen per què van nàixer així.”

Paraigües
Paraigües / "Per què soc així?"

Aquesta exposició es basa en una selecció de peces de la Col·lecció Pérez de Albéniz-Bergasa, ordenades segons deu diferents estratègies de concepció.

L'arquitecte i dissenyador barceloní Juli Capella torna al CCCC com a comissari d'aquest projecte —un dels més rellevants dels primers mesos del programa de la capitalitat—, 30 anys després d'haver comissariat en aquest mateix lloc la primera exposició sobre dissenyadors valencians.

També et pot interessar

stats