Un artista pinta una ermita protegida d’Alcoi perquè "la inspiració" del lloc el va impulsar

La Policia de la Generalitat investiga el pintor Jesús Cees com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric

Decoració que l'artista Jesús Cees ha fet en les parets de l'ermita de Sant Cristòfol d'Alcoi / À Punt NTC
Pilar Llorca
À Punt NTC
María José Villalba @apuntnoticies
25 de març 2022 - 13:38 Actualitzat: 21 de maig 2022 - 16:16

És una ermita protegida, en va pintar una part sense permís el 2018 i, anys després, malgrat que l’Ajuntament li havia denegat el permís per a pintar les parets que quedaven en blanc, en va fer cas omís i va continuar decorant-la. Ara, malgrat l’advertència de sancions per part del consistori, que ha traslladat els fets a la Conselleria de Cultura, es mostra convençut de continuar pintant a l’estiu les parets que encara no tenen el seu segell.

És el cas del pintor alcoià Jesús Cees, qui probablement serà sancionat per haver intervingut sense el permís de l’administració en l’ermita de Sant Cristòfol d’Alcoi, situada als peus de la serra de Mariola i protegida com a bé de rellevància local.

"La inspiració es va apoderar de mi, vaig pensar 'perquè estiga en blanc, em llance jo a pintar-la'", admetia aquest artista plàstic alcoià davant els micròfons d’À Punt.

Ara la Policia de la Generalitat l'investiga com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric després de pintar set murals i la volta interior de l'ermita. Els i les agents de la unitat de Patrimoni han localitzat el pintor després que ell mateix acudira a diversos mitjans de comunicació a explicar com havia decorat el temple.

A Cees no li va importar que l’Ajuntament d’Alcoi li denegara el projecte d’intervenció que havia presentat poc abans a l’ajuntament, ni tampoc la prohibició legal que impedeix cap intervenció en el patrimoni protegit.

Em van donar una excusa, que calia radiografiar els murs Jesús Cees - Pintor dels murals

"Em van donar una excusa, que calia radiografiar els murs per a veure si hi havia pintures anteriors", detallava en referència a la negativa del consistori a la seua intervenció.

De fet, després d’haver fet una pintura mural amb la imatge de Sant Cristòfol el 2018, també per iniciativa pròpia i sense permís, i amb la permissivitat posterior de l’ajuntament, que mai va arribar a retirar aquesta primera pintura que va fer ja al marge de la llei, fa uns mesos es va animar a decorar la resta de parets.

Detall d'una de les parets de l'ermita de Sant Cristòfol, amb un mural d'un Crist eixit de la mà de Cees
Detall d'una de les parets de l'ermita de Sant Cristòfol, amb un mural d'un Crist eixit de la mà de Cees / À Punt NTC

Defensa que ha utilitzat motius religiosos que realcen el lloc i lamenta no sols que l’Ajuntament no s’haja fet càrrec del material amb què ha pintat els murs amb cridaners colors, sinó que, a més, es va trencar les monyiques en caure de l’escala i que un helicòpter l'hagué de rescatar.

"Em vaig decidir a pintar el sostre, vaig agarrar una escala de pinces que hi havia allà i vaig caure. Com no podia baixar per mi mateix de l’ermita, va haver de vindre un helicòpter a baixar-me", recorda Jesús Cees.

Una altra de les parets de l'ermita, declarada bé de rellevància local
Una altra de les parets de l'ermita, declarada bé de rellevància local / À Punt NTC

A banda de la irreprimible inspiració que assegura sentir en aquest lloc, on sols es pot accedir a peu i on acudeix de nit per veure fer-se de dia, aquest artista sent que té el suport dels visitants. "A la gent li va agradar aquella primera pintura de Sant Cristòfol, li molava, es feien fotos i em deien que els agradava", assegura.

Si volen posar-me una sanció, ànim, avant. Jo tinc intenció d’acabar-la aquest estiu Jesús Cees - Pintor dels murals

Ara sembla que l’ajuntament està disposat a posar fi a la permissivitat amb aquest artista i ha elaborat un informe per a traslladar els fets a la Conselleria de Cultura. Aquesta insubmissió podria costar a Cees importants sancions econòmiques, però l’anunci del consistori no sembla dissuadir-lo.

"Si volen posar-me una sanció, ànim, avant. Jo tinc intenció d’acabar-la aquest estiu", afirma amb contundència davant les càmeres.

L’artista, a més, no dubta a lamentar la falta de suport institucional per a costejar les pintures o per a promocionar els artistes locals. "L’Ajuntament hauria de promocionar més els artistes locals, jo soc un gran artista d’Alcoi, però com jo, n'hi ha més”, expressava. 

També et pot interessar

stats