Els últims viatges de Balenciaga amb un taxista de Xàbia

Miguel Cardona va acompanyar el dissenyador fins a la seua mort, el 1972

Miguel Cardona va acompanyar al dissenyador fins a la seua mort sobtada el 1972 / À Punt NTC

Només dues persones acompanyaren el dissenyador Cristóbal Balenciaga en els seus últims dies de vida: un era el seu secretari, Ramón Esparza, i l’altre Miguel Cardona, un taxista de Xàbia que es va convertir en el xòfer personal del modista d'una manera fortuïta. 

Van ser només dos mesos, però amb molta intensitat. Cardona era taxista a Xàbia quan Balenciaga, que s'allotjava al Parador, el va abordar per a dir-li que buscava xòfer. “Em va preguntar si estava disposat a viatjar amb ell sense conéixer-lo i jo li vaig respondre que tampoc em coneixia a mi”, ha contat Cardona, que va acceptar sense saber que estava davant d’un dels dissenyadors més importants del segle XX. Fa cinquanta anys d'aleshores.

“Era molt tímid, s’amagava darrere de les cortines per a veure les desfilades que feia. També era molt humil i no parlava mai malament de ningú”, ha recordat el conductor amb estima. 

Cardona es va mudar a Madrid. Amb el dissenyador, el taxista va recórrer ciutats com París i Sant Sebastià, encara que va tornar diverses voltes a Xàbia, perquè a Balenciaga li recordava la seua Getaria natal, però amb un millor clima. “Ell estava superenamorat de Xàbia i el dia que va sofrir l’infart, havia de visitar uns terrenys per a fer-s'hi una casa”, ha explicat el taxista.  

Un infart va trencar aquesta nova vida que Cardona acabava d’estrenar. Va ser ell qui el portà a l'Hospital de València, on faltaria hores després. “Va ser una bomba tremenda”, ha assegurat l’antic conductor, qui encara s’emociona en recordar l’artista.

També et pot interessar

stats