La UA revisará la decisió de suprimir el nom d'un membre del consell militar que va condemnar Miguel Hernández

El centre universitari va corregir documents històrics a petició del fill del secretari judicial del juí contra el poeta oriolà.

VÍDEO | La UA revisará la decisió de suprimir el nom d\'un membre del consell militar que va condemnar Miguel Hernández

La Universitat d'Alacant (UA) ha convocat una "comissió d'anàlisi" per a revisar la decisió de suprimir el nom d'Antonio Luis Baena Tocón, el secretari del consell militar que va condemnar el poeta oriolà Miguel Hernández, de textos històrics. Els documents, que havia publicat en Internet el professor universitari Juan Antonio Ríos Carratalá, va ser finalment corregits i el nom de Baena va ser canviat per les inicials a petició del fill del militar, que havia sol·licitat l'eliminació per la via administrativa. 

En una resolució firmada pel rector de la UA, Rafael Pla, es justificava la modificació dels textos per a garantir "la protecció de supressió i el dret a l'oblit digital de l'afectat".

La universitat ha explicat a À Punt que la decisió és cautelar i que aquest dimecres la tractarà en persona amb el professor afectat. Si amb tot continua la rectificació, l'advocat de Ríos ja ha avançat que recorreran perquè s'anul·le. 

Historiadors de dins i fora de la Universitat d'Alacant han criticat la mesura perquè consideren que podria suposar un perillós precedent per a la llibertat de càtedra. Els tres departaments d'Història de la UA es reuniran demà amb la Junta de Govern per a demanar explicacions sobre una solució que consideren "absurda". A continuació "emetran un comunicat conjunt" sobre un assumpte que, segons han explicat a Efe, afecta "l'ofici d'historiador", però també "la llibertat d'investigació i càtedra"

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha intercedit en la polèmica pronunciant-se en contra de la decisió inicial de la UA. "Jo crec que la història s'ha de conéixer amb noms i cognoms. A partir d'ahí hem de viure en una societat adulta que conega què ha passat", ha explicat el conseller.

També et pot interessar

stats