Conéixer la ciutat amb els sentits: turisme per a persones amb diversitat funcional

L'empresa dedicada a rutes guiades "Volem València" programa visites i recorreguts adaptats per a persones amb alguna diversitat funcional

Turisme adaptat per a persones amb diversitat funcional

El lloc de la trobada és als peus del campanar de Santa Caterina. Allà, la guia turística Ana Soler explica què conten les pedres del mur de l'església. Són històries que parlen de bisbes i escultures i de com el temps ha fet canviar la fisonomia de la plaça Lope de Vega de València. Huit espectadors l'escolten atentament. Alguns en cadira de rodes, altres recolzats en el braç del seu acompanyant. S'han acostat a aquesta convocatòria per a visitar la ciutat d'una manera diferent: per a palpar-la, per a sentir-la. Amb un antifaç als ulls, descobreixen pam a pam la rugositat de la pedra i les arestes de les figures. Com diu Ana, "és conéixer València a través de diferents sentits, alhora que reflexionem sobre la diversitat visual".

L'empresa de guies oficials "Volem València" s'ha especialitzat en visites i experiències turístiques per a persones amb alguna diversitat funcional. L'objectiu és visitar edificis i carrers històrics de la ciutat amb un criteri inclusiu, que afavorisca l'accessibilitat i l'aprenentatge de tots els assistents. Ana Sanchez, la guia que agafa el testimoni a mitjan recorregut, és parcialment cega i afirma que "no volen ser incapaços, volen ser capaços i ho són" però moltes vegades troben barreres que els fa sentir discapacitats.

Juan Carlos i Carlos, dos dels participants d'aquesta experiència, asseguren que troben multitud de barreres arquitectòniques i mentals en el seu dia a dia, i això dificulta la seua mobilitat, fins i tot en edificis públics. Ambdós coincideixen a destacar com són d’importants iniciatives com aquesta que visibilitzen la necessitat de fer ciutat per a ús de tots els ciutadans independentment de les seues capacitats.

També et pot interessar

stats