Troben una necròpolis islàmica a Moncofa, de la qual no es tenia coneixement

La troballa permet afegir informació a la seqüència cronològica de la població i constatar que fa molt de temps que la gent hi viu

Restes humanes de la necròpoli islàmica trobada a Moncofa
Restes humanes de la necròpolis islàmica trobada a Moncofa / À Punt NTC

Mentre un equip d’arqueologia sondejava l’antiga muralla medieval de Moncofa (Plana Baixa) per datar-la d’una manera més acurada, han trobat una torre portal d’època moderna i una necròpolis islàmica de la qual no es tenia coneixement. 

La torre portal correspon a l’antic portal de Nules, que sí que se sabia que havia existit, i sembla que era una torre de base quadrada, ha explicat a À Punt NTC l’arqueòleg Llorenç Carballo. Quant a la necròpolis, es desconeixia l'existència, es troba justament al costat del portal i, de fet, està trencada per la muralla i el portal.

L'equip d'arqueologia que excava la necròpoli islàmica trobada a Moncofa
L'equip d'arqueologia que excava la necròpoli islàmica trobada a Moncofa / À Punt NTC

La troballa, assenyala Carballo, confirma l’existència d’un poblament a Moncofa en l’època islàmica, cosa que els genera “una satisfacció molt gran” perquè els permet afegir informació a la seqüència cronològica de la ciutat i constatar que l'ocupació del territori és molt àmplia. És a dir, que fa molt de temps que la gent hi viu.

A més, el fet que la necròpolis estiga tallada per la muralla i el portal i que algunes tombes estiguen trencades, confirma que la dinàmica en l’època medieval després de la conquesta era edificar les noves construccions, com ara la muralla, damunt de les antigues, sense importar si quedaven afectades.  

Ara l’equip continuarà excavant i obrint més extensió de terreny per localitzar, si existeixen, més tombes i excavar-les i documentar-les en condicions seguint la metodologia arqueològica. També continuaran excavant el portal de Nules medieval, que, pel que han vist fins ara, sembla que és molt gran. Com a arqueòleg, sempre saps quan comences, però no quan acabes, tardarem més o menys depenent del que puga eixir”, puntualitza Carballo.

Aprofundir en la història de Moncofa

L'Ajuntament considera que la troballa és una “gran notícia que permetrà aprofundir en la història del poble”, conta l'alcalde, Wences Alós. Per això, la idea és obrir-lo i documentar-ho tot i fer un bon estudi de tot el que s’hi trobe. Possiblement no es podrà deixar cap tram al descobert –lamenta–, perquè les restes estan davall d'uns carrers molt transitats, però es posarà un panell informatiu i la idea és traslladar algunes restes al museu de la localitat per “posar en valor i donar a conéixer la història de Moncofa”.

Restes humanes de la necròpoli islàmica trobada a Moncofa
Restes humanes de la necròpoli islàmica trobada a Moncofa / À Punt NTC

L’alcalde assenyala que la major part del veïnat s’ha pres la troballa amb curiositat, mentre que algunes persones estan un poc nervioses. A elles els ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador, ja que les restes les han trobades mentre el carrer ja estava tallat per les obres de la plaça de la Bàscula i les excavacions les faran mentre s’acaben les obres. “Després de l’estiu tot tornarà a la normalitat”, ha assegurat. 

També et pot interessar

stats