Troben art rupestre al Parc Nacional d'Ordesa a 2.200 metres d'altitud

Les pintures les han localitzades a la vall de Góriz, i són les de major altitud de la Península Ibèrica.

Troben art rupestre al Parc Nacional d\'Ordesa a 2.200 metres d\'altitud
Troben art rupestre al Parc Nacional d'Ordesa a 2.200 metres d'altitud

Investigadors del Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM) han localitzat les pintures prehistòriques ubicades a major altitud de la península Ibèrica. Les han trobades al parc nacional d'Ordesa i Mont Perdut (Osca) en dos abrics a la vall de Góriz a 2.200 metres d'altitud.

Es tracta de mostres "d'art esquemàtic", unes descobertes que habitualment es vinculen al període Neolític. La troballa actual sorprén pel lloc on s'ha localitzat i per l'altitud, i aporta, a més, una altra prova de la presència de poblacions en les zones més altes del Pirineu, ja en la prehistòria.

Aquest nou descobriment es relaciona amb el conjunt d'art rupestre de diversos jaciments de Sobrarbe, Aragó i la resta del llevant espanyol, que conformen l'art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica, inscrit en la Llista del Patrimoni Mundial per la Unesco. 

En els últims anys ja s'havia localitzat art pictòric prehistòric a aquest parc nacional, però a menys altitud; concretament, un panell d'art llevantí prop del poble de Fanlo, a 1.650 metres.

Les investigacions s'han dut a terme dins del projecte Arqueologia del Pastoralisme, emmarcat en el programa d'estudi i difusió del pastoralisme en el ben Pirinencs Muntanya Perduda Patrimoni Mundial, promogut per la Comarca de Sobrarbe / Geoparc Mundial Unesco Sobrarbe-Pirineus i finançat principalment pel Ministeri de Cultura.

També et pot interessar

stats