Tret d'eixida a Sagunt a Escena amb 39 espectacles, 11 d’ells estrenes

És un dels escassos festivals que se celebra en l’any de la pandèmia i les companyies valencianes tindran un marcat protagonisme.

Una escena d''Anfitrión', l'obra que interpretaran Pepón Nieto, Fele Martínez i Paco Tous, el 22 i 23 d'agost
Una escena d''Anfitrión', l'obra que interpretaran Pepón Nieto, Fele Martínez i Paco Tous, el 22 i 23 d'agost / Pentación

El concert d’homenatge a una de les pianistes més significatives del segle XX, Alicia de Larrocha, ha obert aquest dimarts Sagunt a Escena, un dels festivals més esperats de la temporada, no sols per ser un dels pocs que ha sobreviscut en aquest atípic any de pandèmia, sinó per convertir-se en una de les escasses oportunitats per a veure estrenes teatrals aquest estiu. Fins a principis de setembre es podran veure fins a 39 propostes diferents de dansa, teatre, circ o música, 11 d’elles estrenes, en diferents espais de la capital del Camp de Morvedre.

Lluny de minvar-lo, la crisi sanitària ha enfortit el festival. Sagunt a Escena ofereix set espectacles més, compta amb 100.000 euros més de pressupost i presenta onze estrenes absolutes fins al 5 de setembre. No debades, el lema escollit per a la 37 edició és “Recuperem l’escena”. “El lloc més segur que una persona pot trobar és un espai cultural”, ha reivindicat el director del festival, Juan Vicente M. Luciano, en declaracions a À Punt NTC. Luciano ha detallat les mesures de protecció que han implantat en aquests temps de pandèmia: aforament reduït a un 70%, distància de seguretat, mascareta i gels hidroalcohòlics. “Volem recuperar l’escena per a la professió i per al públic, que té ganes de cultura. Serà un dia per a recordar en aquests moments tan difícils per a les arts escèniques”, ha expressat, a més de valorar l’esforç de les institucions públiques per a fer realitat la posada en escena de 39 espectacles, el major nombre de la història del festival.

Els treballs de companyies valencianes també cobren protagonisme en l’edició de 2020. Al llarg de les pròximes setmanes podran veure fins a 24 propostes creades al territori valencià. La direcció del festival ha volgut tindre un gest amb els artistes locals, donada la situació de paràlisi que han viscut des del passat mes de març. “És moment d’estar al costat de les nostres companyies i equips artístics, que han passat per una gran foscor durant uns mesos i volem que brillen i mostren els seus treballs als espectadors i espectadores”, apuntava el director durant la presentació del festival.

Aquest dimecres es representarà la primera de les estrenes absolutes al Teatre Romà, serà l’espectacle de música i dansa 'Incovidsació en do major', que ha dirigit la coreògrafa valenciana Sol Picó. El muntatge té també direcció musical de Chapi i la col·laboració de Carles Dénia.

Hongaresa celebrarà el 25 aniversari amb nova obra

Uns dies després, el pròxim dissabte, es podrà veure una altra de les grans estrenes de Sagunt a escena, ‘Elektra.25’, d’Atalaya i dirigida per Ricardo Iniesta, nominat als Premis Max, mentre que el 29 d’agost arribarà una altra nova estrena, la d’‘Eduardo II, Ojos de Niebla’, de La nariz de Cyrano. El 4 de setembre la companyia saguntina Hongaresa Teatre estrenarà ‘Saguntilíada’ amb motiu del seu 25 aniversari.

A banda d’aquestes estrenes, a Sagunt també es representarà el 22 i 23 d’agost ‘Anfitrión’, una producció del Festival de Teatro Clásico de Mérida amb Pentación Espectáculos i Mixtolobo. Reconeguts actors, com Manuel Galiana, Pepón Nieto, Fele Martínez i Paco Tous interpretaran aquest clàssic de Molière.

També en clau musical hi haurà estrenes, com el nou disc de Manel, qui presentarà el seu últim treball, Per la bona gent, en el marc del festival. La programació completa es pot consultar al web oficial del festival.

També et pot interessar