Les tres invencions per les quals el dissenyador Pierre Cardin serà recordat

El pioner del prêt-à-porter ha faltat aquest dimarts als 98 anys, segons han confirmat familiars.

El dissenyador Pierre Cardin durant un desfile de moda en 2011
El dissenyador Pierre Cardin durant un desfile de moda en 2011 / Maxim Shipenkov (EFE)

El món de la moda plora aquest dimarts per la mort del dissenyador Pierre Cardin. El pioner del prêt-à-porter ha mort aquest dimarts als 98 anys, segons ha confirmat la família a mitjans francesos. Malgrat que Cardin va nàixer el 1922 a Itàlia, la família va emigrar a França fugint del feixisme, on va viure la major part de la vida i on es va convertir en una icona de la moda.

En 1944, Pierre Cardin va començar a treballar en la cèlebre firma Paquin, a París, i va dibuixar el vestuari i les màscares de la pel·lícula de Jean Cocteu La bella i la bèstia, i es convertí en uns dels primers dissenyadors que treballaren per al cinema. En la capital de França, a més, va passar per algunes de les firmes més respectades del món de la moda de la primera meitat del segle XX, com la de Christian Dior, que acabava d’obrir la seua botiga en aquell moment.

Sis anys després, en 1950, Cardin va fundar la seua pròpia marca, que va ser crucial per a la revolució que va viure la moda en la segona meitat del segle XX. La visió que tenia del món del vestir i les idees estilístiques pròpies van fer que el seu nom haja sigut molt destacat en la mateixa moda. Dissenyador polifacètic, i també empresari, les seues invencions el van convertir en un pioner del sector que sempre serà recordat.

La moda a gran escala

Si Pierre Cardin és reconegut per alguna cosa és per la ruptura amb l’alta costura parisenca i per l'aposta perquè la moda podia estar a l’abast de qualsevol persona. Així, el dissenyador de moda va llançar una col·lecció produïda en massa, més barata, funcional, realista i, sobretot, accessible.

El pioner del prêt-à-porter va escandalitzar tant els contemporanis amb aquesta acció que la Cambra Sindical de l’Alta Costura, l’organisme que regeix la moda a França, el va expulsar el 1959. No obstant això, el va readmetre uns anys després en veure el seu èxit.

El New Look de Dior

Malgrat que Pierre Cardin no va crear el New Look de Christian Dior, sí que va formar part en 1947 de l’equip que va donar forma a l’icònic vestit de jaqueta Bar, marcat a la cintura i voluminós a la falda. Aquest model va vestir les franceses durant la postguerra i va influir poderosament en el vestit bambolla de Cardin uns anys després, on va plasmar la seua afició pels volums esfèrics.

El coll Mao dels Beatles

No moltes persones saben que els vestits jaqueta amb camisa de coll Mao dels Beatles van nàixer d’una creació de Pierre Cardin al voltant del 1960. Fins a aquell moment, el grup apareixia amb jaquetes de cuir i camisetes de cotó que van deixar d’utilitzar després aliar-se amb Cardin. A pesar d'això, Cardin va confessar en una entrevista que vestir gent elegant no li interessava. “El meu objectiu és el carrer, que el meu nom i les meues creacions estiguen al carrer”, confessà.

També et pot interessar