El Premi Planeta descobreix qui hi ha darrere de Carmen Mola

Es tracta dels escriptors Jorge Díaz, Antonio Mercero i Agustín Martínez, que han obtingut el premi per 'La Bestia'

Acte de lliurament del premi als tres escriptors guanyadors
Acte de lliurament del premi als tres escriptors guanyadors / Europa Press

El Premi Planeta d'enguany ha descobert un dels secrets literaris fins el moment: qui hi ha darrere del pseudònim Carmen Mola. Es tracta d'Antonio Mercero, l'alacantí Jorge Díaz i Agustín Martínez que han resultat guanyadors per la novel·la 'La Bestia', dotada amb un milió d'euros. Els tres s'han presentat al premi amb el pseudònim de Sergio López, que amagava a la vegada un altre pseudònim: el de Carmen Mola. Aquesta misteriosa autora és responsable d'una trilogia sobre la inspectora Elena Blanco, que ha venut milers d'exemplars. Fins a aquesta nit no s'havia fet pública la identitat de l'autor o autors que hi havia al darrere.

Segons ha explicat l'alacantí Jorge Díaz en rebre el premi, la novel·la 'La Bestia' està ambientada en el Madrid de 1834, en plena pandèmia de còlera, amb moltes restriccions i durant la guerra carlina. Es tracta d'una història de conspiracions amb el rerefons d'una sèrie de crims macabres.

La finalista ha sigut la madrilenya Paloma Sánchez Garnica per la novel·la històrica 'Ultimos dias en Berlin'. Sánchez Garnica ha explicat que la novel·la narra el moment en què els protagonistes deixen arrere dues dècades convulses, fugint dels totalitarismes. Segons les seues paraules es tracta d'una novel·la "sobre les conseqüències dels totalitarismes en la vida diària".El premi incrementa en aquesta mateixa edició la dotació econòmica fins a un milió d’euros per al guanyador i 200.000 per a l’obra finalista (abans era de 600.000 i 150.250, respectivament).

El jurat del Premi Planeta 2021 l’integren José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.

S’han rebut 389 manuscrits d’Espanya, 23 de la resta d’Europa, 104 d’Amèrica del Sud i 53 d’Amèrica del Nord; 74 no han especificat la procedència.

També et pot interessar

stats