La tràgica mort del teclista de Mocedades, enterrat en una tomba de beneficiència a València sense informar la família

Javier Mustieles va morir el 5 de juliol a l'Hospital General de València per una malaltia greu i va ser enterrat cinc dies després

L'Hospital General de València, en una imatge d'arxiu
L'Hospital General de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El teclista de Mocedades, el músic valencià Javier Mustieles, va faltar el 5 de juliol a l'Hospital General de València. La família no se'n va assabentar fins a cinc dies després, el dia 10, quan un company de treball va telefonar a l'hospital perquè tenia una actuació a Navarra. En aquell moment va saber que havia mort i que l'acabaven d'enterrar en una tomba de beneficència del cementeri de València perquè l'hospital no havia pogut contactar amb cap familiar.

L'exdona del músic, Alicia Renales, ha lamentat la pressa que ha tingut l'hospital a soterrar el cadàver i ha posat el cas en mans del seu advocat. Mustieles va arribar a l'hospital el 4 de juliol per una malaltia greu que patia de feia temps i va morir l'endemà. El 6 juliol es va començar a tramitar el seu enterrament i segons el Registre Civil, el dia 10 va ser enterrat.

L'hospital assegura que es va complir el protocol i que es va intentar localitzar un familiar, però que no van tenir èxit. L'exdona no comparteix la manera de procedir del centre sanitari: "Li vaig dir a la treballadora social, quina pressa teníeu? Perquè estava identificat, tenia tota la seua documentació, van trobar el seu SIP i el telèfon d'un germà, però no van poder contactar amb ell perquè estava de mudança, rebia moltes trucades i no va atendre el mòbil".

Des de l'Hospital General han assegurat que es va contactar la Policia, que va facilitar un telèfon al qual es va cridar en repetides ocasions. També es van posar en contacte amb institucions amb intenció de trobar algú que el coneguera. "Quan la família va vindre se'ls van explicar totes les actuacions que s'havien pres", han explicat des del centre hospitalari.

"Va ser un cúmul de calamitats", ha assenyalat Alicia per a preguntar-se si "l'administració pot prendre aquestes decisions tan precipitades". El dia 10, quan el company de Javier va preguntar l'hora de l'enterrament a l'hospital, és quan es va saber que estava enterrat a una tomba de beneficència i se'n va informar la família.

El teclista de Mocedades patia una "depressió profunda" i una "malaltia crònica que l'avergonyia", ha recordat l'exdona. Per aquest motiu, Mustieles assegurava a les treballadores socials que no tenia família. Ell volia ser incinerat, però no es podrà inhumar el seu cos fins d'ací a cinc anys.

"Entenc que no haja facilitat un número, però el treball del treballador social és trobar un familiar i encara que el seu germà no haja contestat al principi haurien d'haver seguit insistint. Si tenen cadàvers d'indocumentats durant mesos en el dipòsit, quina pressa hi havia d'enterrar Javier en cinc dies", ha lamentat Alicia, que tenia un contacte setmanal amb ell i compartia un fill de 16 anys. "Tenia família i tenia amics, però em fa la sensació que se l'ha prejutjat i van ficar la pota fins al fons", ha criticat.

També et pot interessar

stats