La tradició del cànem a Callosa de Segura, bé d’interés cultural

El seu cultiu i els seus usos i oficis són cultura viva per a bona part de la comarca del Baix Segura

Tradició del cànem a Callosa de Segura / À Punt NTC

La cultura del cànem a Callosa del Segura ja és bé d’interés cultural i arriba així la màxima protecció a una activitat tradicional amb més de huit segles d'història. Des del cultiu als usos i oficis, el cànem és cultura viva per a este municipi i bona part de la comarca del Baix Segura.  

Hui dia hi ha poquets que encara saben pentinar la fibra, una de les més antigues del món, per a traure-li tot el rendiment. Per a Callosa del Segura, i altres de la comarca del Baix Segura, el cànem era un cultiu i una indústria heretada de pares a fills. “Jo vaig començar de xicotet perquè era un negoci de mon pare, però per a mi era com un joc. A partir d’ahí ja em vaig iniciar”, assegura el veí del poble, Roque Ballester. 

Del cultiu del cànem i dels seus usos hi ha dades des de segle XIII. Un treball que hui és tota una manifestació cultural que ara queda sota la protecció de bé d'interés cultural. “Hem aconseguit que el BIC siga una realitat, i ara hem de treballar per a cuidar-lo, perquè el cànem té més recorregut”, manifesta el regidor de Patrimoni, Antonio Ballester. 

La gestió d'este patrimoni cultural immaterial l'exercirà l'Ajuntament, l'Escola de treball i el museu del cànem. “És el major espectacle etnològic que hi ha a Espanya. Començant pels treballs de com es trau la fibra, a com es treballa i l’ocupació que genera al seu voltant”, explica Roque Albert Lucas, director del museu. Fils, cordes, xarxes, espardenyes, però també cosmètics, olis i teixits. Tradició i futur d'un cultiu fet cultura.

També et pot interessar

stats