Torrent tornarà a tindre el betlem monumental de l'escultor Pallardó 50 anys després

Fou destruït per uns vàndals una nit de Reis dels anys 70 i ara diversos tallers fallers treballen per a fer un nou betlem que reta homenatge a aquelles escenes

Fotografia del betlem de l'escultor Vicent Pallardó en els anys 70 / À Punt NTC

Torrent tornarà a tindre un betlem monumental cinquanta anys després. Les generacions més majors encara recorden el que es plantava als anys 70, obra de l'escultor Vicent Pallardó, i que fou destruït per uns vàndals una nit de Reis. Ara, diversos tallers fallers treballen per a fer un nou betlem que reta homenatge a aquelles escenes.

Més enllà d'or, encens i mirra, enguany, els Reis d'Orient d’aquest icònic Betlem tenen la responsabilitat de portar a Torrent records de com era Nadal fa mig segle, en què Pallardó va plantar aquesta escenografia de la qual només quedaven fotografies. “Un Betlem que es va mostrar des de l’any 1971 fins al 1976 que emocionalment va marcar una generació, perquè era el principal atractiu que hi havia en Nadal on tots els xiquets es feien fotografies”, explica Aitor Sánchez, regidor de Cultura, Falles i Turisme de Torrent.

Al taller dels Devís, ja han començat a envernissar les figures fetes ara amb fibra de vidre i polièster, per a resistir la intempèrie, mentre que al de Sergio Carrero es prepara un pesebre on manarà la fusta. “Sempre intentem buscar mètodes naturals com són el bressol, la fusta, hi ha poc de química, és més sostenible”, explica Carrero, Vicemestre Major del gremi d’artistes fallers.

El Betlem anirà ampliant escenes cada any, com ja va passar als 70, i continuar així rememorant el Pallardó multidisciplinari. “És una manera de donar reconeixement a Pallardó perquè ha sigut el major artista faller i escultor que hem tingut a Torrent”, diu Aitor Sánchez.

Des de divendres que ve, 8 de desembre, i amb accés gratuït, la nostàlgia es mesclarà amb les noves fotografies que es faran a la plaça dels Moralets de Torrent.

També et pot interessar

stats