La Torre de les Maçanes recupera l’ofrena del pa beneït a sant Gregori

Aquest ritual, que és bé d’interés cultural immaterial, s’originà el 1658 arran d’una plaga de llagosta

Les clavariesses s’han tornat a col·locar el pa al cap amb una capçana i han desfilat cap a l’església per a ofrenar-li'l a sant Gregori

La Torre de les Maçanes ha recuperat després de tres anys el seu icònic acte del pa beneït. Les clavariesses han tornat a ficar-se un pa cremat al cap per a ofrenar-li'l a sant Gregori, com diu aquesta tradició que és bé d'interés cultural immaterial.

L’origen d’aquest ritual tan peculiar és una plaga de llagosta que el 1659 va agostar tots els camps del poble. Per a trobar una solució, els torrudans i torrudanes els van regar amb aigua passada pel crani de sant Gregori, que, segons conta la llegenda, va erradicar la llagosta. 

La primera collita del blat que hi va haver després de la plaga va ser el que es coneix com a pa beneït, d’elaboració artesanal, adornat d'acolorides flors i d’un pes de sis o set quilos cadascun. 

De nou, les clavariesses s’han col·locat els pans al cap amb l’ajuda d’una capçana i han desfilat cap a l’església per tal d'ofrenar-li'ls a sant Gregori, que els beneïsca, i invocar salut i fertilitat per a tot el món.

També et pot interessar

stats