Del Titi a Rampova: la ruta 'transmaricabibollo' pel Cementeri General de València

L'IVAM ha organitzat aquest recorregut de vora dues hores per a retre homenatge a qui va lluitar públicament per la defensa dels drets de les persones LGTBIQA

Ruta 'transmaricabollo' pel Cementeri General de València

El Cementeri General de València ha sigut aquest dissabte escenari d'un emotiu homenatge a qui va lluitar públicament per la defensa dels drets de les persones LGTBIQA durant els anys 70 i 80. L'IVAM ha preparat una ruta per les tombes i nínxols de les persones pioneres en la dissidència sexual i de gènere: activistes, escriptors i artistes que van marcar el camí cap a la diversitat i la igualtat en temps difícils.

El Titi o Rampova són dos bons exemples de la lluita per visibilitzar i normalitzar la diversitat sexual en una època en què l'estat vetava i castigava les mostres públiques que no foren heterosexuals. El Titi, un artista de varietats amb un nivell de popularitat poc comú dins del seu estil, va defendre obertament des dels escenaris la llibertat sexual. La seua tomba és una de les parades imprescindibles de la ruta pel cementeri de València.

Pel que fa a Rampova, artista transgènere i prequeer, va morir al juliol de l'any passat. La seua mort es va registrar amb el nom legal, però sobre la làpida es llig l'artístic junt amb una foto en què està totalment abillada. Són només dues de les històries que ara han pogut conéixer-se millor gràcies al treball d'investigadors i documentalistes per tal de valorar veus pioneres en la lluita per les llibertats i contra la repressió.

També et pot interessar

stats