El Teatre Principal de València acull el primer homenatge a l'actor i director alcoià Pep Cortés

Tres actes de record, a València, Alcoi i Castelló, posaran en valor la trajectòria professional d'una figura considerada clau en el teatre valencià.

Autoritats i amics acudeixen a l'homenatge al Teatre Principal
Autoritats i amics acudeixen a l'homenatge al Teatre Principal / À Punt NTC
27 de març 2021 - 21:01

El Teatre Principal de València acull aquesta nit  'Pep Cortés, teatre i vida', el primer acte d'homenatge pòstum a l'actor i director alcoià Pep Cortés, que va faltar recentment. L'objectiu és posar en valor la trajectòria professional d'una figura considerada clau en el teatre valencià.

Aquest primer acte de record coincideix amb el Dia Internacional del Teatre. Els següents seran al Teatre Calderon d'Alcoi, el 9 d'abril, i el 2 d’octubre al Teatre Principal de Castelló, ciutats molt vinculades a la seua trajectòria vital i artística.

L'homenatge és una iniciativa conjunta de la companyia La Dependent, l'Ajuntament d'Alcoi, l’Institut Valencià de Cultura i la Universitat Jaume I de Castelló, amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Ha sigut dirigit i presentat per Juanjo Prats i Pepa Miralles, en col·laboració amb Toni Valesa, Cesca Salazar, Raul Torrent i Joanfran Rozalen.

Un homenatge ple d'amics

En l'homenatge d'aquest dissabte, tres parlaments han acostat al públic de manera senzilla la trajectòria i vida de Pep Cortés: el del seu amic Paco Blay, que va estar amb ell en tot el seu periple polític a la ciutat d'Alcoi; el del president de les Corts, Enric Morera, que ha viscut el seu ideari cultural i polític; i el del president de la Generalitat, Ximo Puig, amic personal de Pep des que va estar vivint a Castelló. 

L'homenatge que es presenta al Principal, i al qual també ha assistit el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, és un reconeixement a la seua trajectòria teatral i vital. L'eix d'aquest tribut és la projecció d'una entrevista realitzada per l'acadèmic de l'AVL, Lluís Meseguer a Pep Cortés, i inclou fragments d'interpretacions de Pep Cortés en la televisió i el cinema, i la lectura del manifest del Dia Mundial del Teatre, escrit enguany per l'actriu Helen Mirren. El punt final l'ha posat la interpretació de l'havanera final de l'espectacle L'aniversari de don Eduardo, dirigida pel mateix Pep Cortés, escrita per Carles Pons i musicada per Panchi Vivó.

Una persona íntegra i coherent

El president de la Generalitat ha ressaltat el compromís de l'alcoià amb la construcció del seu país a partir de “les idees, la llengua i la cultura”, i ha definit l'actor com una persona “íntegra i coherent”, la trajectòria del qual és una “reivindicació constant del que som com a poble”. Durant la seua intervenció, també ha destacat que l'actor considerava la llengua com un “pont” per a unir a les persones i construir una societat més justa i igualitària, i l'art com a “motor del canvi social”. Ximo Puig ha assenyalat que el seu treball serà recordat gràcies a la seua obra al cinema, la televisió o “les emocions que va despertar en el teatre”.

Cal recordar que l'actor compta amb una llarga trajectòria artística en la qual figuren desenes de pel·lícules i sèries de televisió, així com obres de teatre. El 1992 va obtenir el premi de la Generalitat al millor actor per la seua interpretació en Estimat Mentider.  També destaca el seu vessant com a director teatral al capdavant de la companyia La Cassola, al capdavant de la qual va aconseguir èxits com el Premi de la Generalitat a la millor direcció, per Terentius.

També et pot interessar

stats