Els tapissos de Rafael tornen durant una setmana a la Capella Sixtina

La voluntat dels papes i la gelosia de l'artista Miquel Àngel van causar que es relegaren aquestes obres als subterranis del Vaticà.

Instal·lació dels tapissos de l'artista Rafael a la Capella Sixtina
Instal·lació dels tapissos de l'artista Rafael a la Capella Sixtina / @vaticanmuseums

La Capella Sixtina pot ser contemplada des d'aquest dilluns, i durant només una setmana, com l'havia somiada el geni Rafael. Els tapissos amb els fets dels apòstols Sant Pau i Sant Pere compartiran espai amb els frescos de l'artista Miquel Àngel, sobre les pintures d'unes cortines falses, amb motiu de les celebracions pel cinqué centenari de la mort de l'artista d'Urbino.

Aquesta disposició l'havia dissenyada el papa Lleó X però l'autor no va poder arribar a admirar-la, ja que va morir quatre mesos després que s'exposaren set dels tapissos. Actualment es troben als Museus Vaticans de Roma, a la sala dedicada a l'artista, i només es van mostrar a la Capella Sixtina fa 37 anys per a celebrar el 500é aniversari del naixement de pintor. El 2010, quatre tapissos foren exhibits durant només un dia, abans que foren cedits per a una exposició al Museu Victoria & Albert de Londres.

La capella tal com va ser concebuda

Entre 1515 i 1516, Rafael va concebre un gran cicle monumental amb les històries de vida de Sant Pere i Sant Pau, que van ser enviats a Brussel·les per a fabricar les teles al famós taller de Pieter van Aelst. A més de la qualitat dels teixits, s'ha destacat sempre que Rafael ideara una sèrie d'escenes com La pesca miraculosa, El lliurament de les claus, El càstig d'Elima, El sacrifici de Listra o La curació del paralític, poc utilitzades en l'imaginari pictòric religiós. Les posteriors decisions papals i la gelosia de Miquel Àngel –es conta que no va voler que els tapissos rivalitzaren amb els frescos de la volta que va pintar–, van fer a poc a poc relegar els tapissos fins i tot als subterranis del Vaticà.

“Podrem admirar de prop tanta bellesa, la del diví Rafael, el gran Miquel Àngel i els quatrecentistes Botticelli, Perugino i Pinturicchio”, ha explicat la directora dels Museus Vaticans, Barbara Jatta, sobre aquesta “ocasió única”. Amb l'exposició dels tapissos, Jatta explica que es completa el “missatge evangèlic” que representa la Capella Sixtina i com exactament la van concebre els papes del Renaixement.

El desmuntatge i muntatge dels espectaculars deu tapissos, de cinc metres de llarg i tres d'ample, és una delicada operació que es va realitzar durant tretze hores el diumenge i per a la qual es va necessitar més d'un centenar de persones.

També et pot interessar

stats