Tamarit, sobre la crisi a l’IVAM: “No s’ha destituït a ningú, seguim el procediment que toca pel bé de la institució”

Cultura defén que les tasques que fa García Cortés no es corresponen amb les que la llei preveu per al director.

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, durant la seua intervenció en 'Les notícies de la nit'
La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, durant la seua intervenció en 'Les notícies de la nit' / À Punt

“No s’ha destituït a ningú, seguim el procediment que toca pel bé de la institució”. Aquest és l’argument que ha donat la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, per a justificar que no es renove el contracte a l’actual director de l’IVAM, José Miguel García Cortés, i que es convoque un concurs públic per a cobrir aquest càrrec. Una visió dispar de la del mateix afectat, que l’atribueix a raons polítiques, i que tampoc comparteix el consell assessor, que ha dimitit.

Tamarit ha recordat en Les notícies de la nit que García Cortés té un contracte renovable, cosa que no implica obligatòriament la renovació. “La llei, aprovada per unanimitat i per a dotar d’autonomia l’IVAM, diu que el contracte ha de fer-se seguint el codi de bones pràctiques. Les funcions que tenia aquesta persona no són les que té la direcció, segons la nova llei de l’IVAM”. Aquesta situació, d’acord amb la secretària autonòmica, obliga a “fer un nou contracte amb un nou concurs públic”.

A més, la secretària autonòmica creu que la convocàtoria per a proveir el nou director de l’IVAM pretén “preservar el bon nom de la institució” i per això volen seguir el que estableix la llei pel que fa a l’elecció del càrrec i el codi de bones pràctiques.

Respecte a la dimissió en bloc del consell assessor, que discrepa de la decisió de la Conselleria perquè consideren que és unilateral i vulnera la independència del museu, Raquel Tamarit ha lamentat la decisió i ha remarcat que el fet de no renovar el contracte a l’actual director de l’espai museístic es deu al compliment de les directrius del codi de bones pràctiques.

“Hem sigut molt elegants”

La secretària autonòmica de Cultura ha defés en Les notícies de la nit el procediment i la comunicació a l’afectat. “Jo crec que hem sigut molt elegants, perquè primer li ho vam comunicar a ell i després al consell rector, que és el màxim òrgan de direcció de l’IVAM”, ha dit Tamarit, que considera que, en cap cas, la Conselleria ha actuat “de mala manera”.

La decisió de no renovar el contracte a l’actual director ha obert un dur enfrontament dialèctic en els últims dies entre l’afectat i els responsables de la Conselleria. Fins i tot l'Associació de Directores i Directors d'Art Contemporani d'Espanya (Adace) i el Consorci de Galeries d'Art Contemporani s’han manifestat en contra de la decisió de la Conselleria. Creuen que no s’ha respectat el codi de bones pràctiques de la Generalitat.

També et pot interessar

stats