Subhasten a Londres tretze fulls de l’Alcorà rosa, produït a Xàtiva el segle XIII

Un comprador ha pagat més de 202.000 pel lot, que es tractaria d’un encàrrec d’un noble andalusí o, inclús, un membre de la reialesa

2023 CKS 21892 0048 000(a continuous section from the pink quran nasrid spain 13th century094631)
UN DELS FULLS SUBHASTATS, TINTATS EN ROSA I AMB DECORACIONS D'OR / CHRISTIE'S

Christie’s, una de les cases de subhastes més famoses del món, ha posat a la venda aquest dijous tretze fulls d’un Alcorà rosa produït a Xàtiva el segle XIII. Un comprador ha pagat 176.400 lliures (més de 202.000 euros) pel lot. 

Es pensa que tots els manuscrits d’aquestes característiques, en paper tintat en rosa, provenen de la capital de la Costera, on s’ubicava la primera fàbrica de paper documentada a la Península. 

Un dels fulls subhastats, tintats en rosa i amb decoracions d'or
Un dels fulls subhastats, tintats en rosa i amb decoracions d'or / Christie's

Es calcula que l’Alcorà original tindria una extensió de centenars de pàgines exquisidament decorades amb or, d’una mida de 33 centímetres d’alçada i 26,4 d’ample. Açò fa pensar que es tractaria d’un encàrrec d’un membre de la noblesa andalusina o inclús de la família reial. 

Una paraula en aràbic escrita al cantó superior del manuscrit, que es podria traduir com donació, dona una pista sobre la història d’aquesta obra d’art. La persona que el va entregar a una entitat religiosa buscava millorar la seua posició en el més enllà. 

També et pot interessar

stats