Com Sona l'ESO arriba a Amposta

Vora 1.500 estudiants de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears participen en la iniciativa, que busca fer de la música una vivència única.

Com Sona l'ESO estrena una obra inspirada en el món del còmic en la seua 19a edició.
10 de maig 2018 - 15:43

Vora 1.500 estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) de 40 instituts valencians, 22 catalans i 2 de les Illes Balears participen des de hui a Amposta (Tarragona) en Com Sona l'ESO, un dels experiments pedagògics més innovadors de la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una gran trobada musical que culmina en una única funció d'alumnes i professors, que representen a l'escenari una peça original. Una oportunitat per a fer de la música "una vivència extraordinària", ha explicat a À Punt Notícies un dels organitzadors de la iniciativa, Josep Alcover.

La cita és el divendres 11 de maig a les deu de la nit. Serà el moment que s'estrenarà "Max Planck vs. Medusa: la batalla final (vol. IV)", creada pels professors que organitzen l'actual edició de Com Sona l'ESO. Una obra en què actuarà alumnat que té entre 12 i 16 anys, la majoria del qual no ha ballat ni ha cantat anteriorment. Però la seua implicació és màxima. De fet, tindre habilitats artístiques no es té en compte com a requisit per a poder participar-hi.

Alcover, que és professor d'institut a Cocentaina (Alacant), recorda els orígens de Com Sona l'ESO, fa 19 anys. "Érem un grup de professors valencians que van decidir traure els alumnes de l'aula per a fer un concert conjunt", ha fet memòria. També els va moure la necessitat que van detectar, com a docents, de convertir la música en una experiència palpable que poguera enriquir el treball que ja feien a les aules.

Un equip de set professors prepara, durant el seu temps lliure, l'obra que representen. Intenten que no només agrade a tot el món sinó que tracte temes que inciten l'alumnat a reflexionar en classe en activitats complementàries. Així, la que estrenen enguany és una història d'herois i heroïnes que remet al món del còmic i que permet parlar sobre la llibertat, sobre les limitacions del poder o sobre la relativitat del bé i el mal. "La música és una excusa que ens permet acostar-nos a altres temes", explica Alcover.

A pesar que la funció conjunta és l'acte principal, Com Sona l'ESO inclou més activitats. Té lloc des del 9 i fins al 12 de maig a Amposta, tot i que roda cada any. Arreplega propostes artístiques relacionades amb la música, com el ball de danses folklòriques celebrat ahir a la nit, mostres de grups musicals dels centres educatius participants o un concurs. Per a la nit de dijous 10 de maig, està previst un concert del grup Smoking Souls.

També et pot interessar

stats