Sogorb es prepara per a la tradicional entrada de bous i cavalls

Manolita i Teresa expliquen la passió que senten per les festes patronals de la capital de l'Alt Palància.

Les veïnes Manolita i Teresa transmeten la seua emoció per l'Entrada de Bous i Cavalls.
Les veïnes Manolita i Teresa transmeten la seua emoció per l'Entrada de Bous i Cavalls.
28 d'agost 2018 - 19:35

Sogorb es prepara per a celebrar, la setmana que ve, l'Entrada de Bous i Cavalls a la localitat, una tradició espectacular de què es té constància documental des del segle XIV i que va ser declarada festa d'interés turístic internacional el 2005. La capital de l'Alt Palància viu amb emoció l'entrada, que atrau cada any milers de persones fins a la localitat. 

Manolita Belis és tota una figura a Sogorb. Des de fa 26 anys, retransmet per als seus veïns l'entrada amb una passió i una emoció poc dissimulades. Ella mateixa explica que va irrompre en el món de la comunicació per casualitat, quan el seu nebot la va proposar com a veu narradora d'aquest acte tradicional per a la ràdio municipal de la localitat. Entre les anècdotes que recorda hi ha la volta que un dels bous es va escapar i es va ficar en una botiga de verdures. Un grup de quatre dones es va tancar al lavabo tement que entrara l'animal que, rememora, "va posar-se a menjar el raïm i la fruita que hi havia". 

Teresa Blanco, guia turística de la localitat, és una altra de les veïnes que viu amb intensitat aquesta tradició. Ella viu l'Entrada de Bous i Cavalls des de l'emoció: "és una dècima de segon en què el món es para, el cor s'accelera i et sents orgullosa de ser sogorbina". Explica que, amb el temps, s'han introduït canvis en la celebració, però sempre respectant l'essència de la festa i mirant d'adaptar-la als nous temps que corren. 

L'Entrada de Bous i Cavalls (http://turismo.segorbe.es/entrada-de-toros-y-caballos/se) se celebra durant la segona setmana de les festes patronals de Sogorb cada dia a les dues de vesprada. Un grup de genets o caballistas guien els animals per un recorregut d'uns 500 metres, al llarg de carrer Colón, sense que hi haja cap barrera que els separe del públic assistent, que obri i tanca un passadís a mesura que avancen. 

També et pot interessar

stats