Serrat es retira dels escenaris amb una última gira

El cantautor català oferirà una última ronda de concerts el 2022 per a acomiadar-se del públic

El cantant Joan Manuel Serrat durant un concert, en  una imatge d'arxiu
El cantant Joan Manuel Serrat durant un concert, en una imatge d'arxiu / Toni Galán (Efe)

El cantautor català Joan Manuel Serrat es retira dels escenaris, però regalarà abans una última gira al públic. El vici de cantar 1965-2022 serà l'últim tour de Serrat, una ronda de concerts que iniciarà el 27 d'abril de 2022 a Nova York, recorrerà l'Amèrica Llatina i Espanya i conclourà el 23 de desembre a Barcelona.

Ni el cantant ni la discogràfica han oferit, de moment, informació ni dates sobre les raons de la retirada, que arriba després d'un període "d'inactivitat forçosa, obligada per la pandèmia global de covid-19". Serrat, que va actuar per primera vegada en públic el 18 de febrer de 1965 en el programa Radioescope de Ràdio Barcelona, va oferir el febrer de 2020 el seu últim concert fins ara.

"He decidit acomiadar-me en persona. No em va agradar sentir-me acomiadat per una plaga", explica el cantant, de 77 anys, en una entrevista en El País. "Tocaré i compondré a casa, és possible que grave un disc. Però no tornaré als escenaris. I m'acomiadaré no a la francesa, sinó com correspon", ha explicat a preguntes del periodista Juan Cruz.

'Mediterráneo', l'emblema de cinquanta anys de carrera

Cantautor i compositor amb una carrera musical de més de cinquanta anys, Serrat (Barcelona, 1943) és autor de la cançó emblema Mediterráneo, considerada una de les millors cançons espanyoles de tots els temps. Pioner de la Nova Cançó catalana, durant la seua trajectòria ha visitat diversitat de gèneres, com el cançoner popular, el folklore català, la copla i el bolero.

Guardonat en 2009 amb eI Premi Nacional de les Músiques Actuals, ha rebut altres altes distincions, com el seu nomenament com a Cavaller de la Legió d'Honor de la República Francesa o la concessió de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts, l'Encàrrec del Mèrit Civil i el Premi d'Honor dels Premis de la Música.

Ha publicat més de 30 discos d'estudi des de la gravació el 1967 d'Ara que tinc vint anys, entre els quals detasquen Dedicat a Antonio Machado, poeta (1969) i Miguel Hernández (1971), en els quals va posar música als versos dels escriptors i, per descomptat, Mediterráneo (1970).

Una retirada molt meditada

Per a commemorar el seu aniversari, quan es complien 47 anys del seu llançament, va fer la seua última gran gira en solitari. "Estic molt il·lusionat. És bastant normal que ho estiga, perquè tinc 74 anys i el temps cada vegada es va acurtant. El que abans semblava infinit, la vida s'ha dedicat a demostrar-me que és finit i summament delicat", va assenyalar llavors.

Interrogat sobre la seua salut, sobre per què no esperar al mig segle redó de la publicació de l'àlbum, que s'hauria complit en 2021, va respondre: "Si no creguera que ho puc fer, no ho faria. Primer, per sentit del ridícul", ha afirmat, abans d'afegir: "Per què esperar? Qui sap si d'ací a tres anys tindré aire per a bufar els ciris?".

També et pot interessar

stats