El Senat aprova la rebaixa de l'IVA per als instruments musicals

Una reivindicació històrica que finalment es concreta després d'una moció presentada per Compromís.

Una banda de música pels carrers de València

El Senat ha aprovat una rebaixa de l'IVA en la compra d'instruments musicals, una llarga reivindicació que finalment ha acabat concretant-se després d'una moció presentada per Compromís a la cambra alta. D’aquesta manera, l'anomenat IVA cultural del 10% passarà a aplicar-se als instruments musicals, als quals fins ara s'aplica el 21% i que suposa més del doble de la mitjana europea (d'un 12,5%).

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha defensat en la comissió de cultura i esport que “la proposta naix del mateix sector musical i que pot beneficiar les més de 3,6 persones que s'estima que practiquen de forma habitual la música a Espanya”. El Senat ha votat a favor de la iniciativa amb l'abstenció de PSOE, Vox i PNB, els quals consideren que la mesura és massa concreta i mira només per una part del sector.

Un estalvi per als músics

Els músics celebren aquesta mesura. L'assessor de la Confederació Espanyola de Societats Musicals, Luis Vidal, ha explicat a À Punt NTC que "costa entendre que els instruments, que són la base per fer música, no estiguen dins de l'IVA cultural, sobretot quan la llei europea ho permet".

Per a moltes famílies, aquesta reducció els suposa una gran ajuda econòmica. D'aquesta manera, una tuba que val 2.500 euros, passaria a costar-ne vora 2.200 si l'IVA fora del 10%. L'oboista de la Societat Musical d'Alaquàs Jaume Moreno veu la rebaixa amb bons ulls, ja que l'oboé és un dels instruments més cars i el seu preu està "al voltant dels 8.000 euros". Així mateix, el professor de la Unió Musical d'Alaquàs Paco Tamarit recorda que "en una societat musical els instruments són una part important del pressupost i abaratir-ne el preu suposaria poder invertir els diners en altres coses".

D'altra banda, aquesta setmana també s'ha signat un conveni pel qual Turisme destinarà 120.000 euros a actes que promocionen la Comunitat Valenciana com a destinació musical.

També et pot interessar

stats