SeMap, el projecte valencià per a visitar els béns culturals de més de cent museus sense eixir de casa

L'Institut de Robòtica i la Universitat de València desenvolupen un mapa interactiu amb un catàleg de vora 300.000 peces de les diverses col·leccions espanyoles arreu del món

Visualització del mapa interactiu desenvolupat pel projecte SeMap
Visualització del mapa interactiu desenvolupat pel projecte SeMap / Facebook: Projecte SeMap

Fer un viatge per a descobrir l'art que alberguen les col·leccions dels museus espanyols sense abandonar la llar és possible amb la nova aplicació que ha creat un equip valencià. Es tracta del projecte SeMap, desenvolupat en una actuació conjunta del grup Artec de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Irtic) i el Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València (UV). L'eina consisteix en un mapa espaciotemporal interactiu que recull al voltant de 300.000 objectes albergats en centres museístics associats a la base de dades de Ceres, el catàleg en línia que compila una selecció de béns culturals de la Xarxa Digital de Col·leccions de Museus d'Espanya.

L'aplicació, disponible en línia, ofereix a l'usuari la situació física i la data de producció de les peces, que compila d'una manera molt visual. Té disponibles diversos filtres de cerca per categories i estableix vinculacions semàntiques entre aquestes.

Con #SEMAP te puedes ir de viaje sin salir de casa 😄 descubre las colecciones españolas alrededor del mundo #patrimoniocultural IRTIC UV Universitat de València - UV Ministerio de Cultura y Deporte #CERES

Posted by SeMap on Thursday, December 16, 2021

"Gràcies a aquestes característiques, qualsevol persona pot accedir de manera intuïtiva tant als objectes culturals com a les relacions significatives entre aquests i les propietats que tenen, amb independència de la col·lecció de la qual provinguen", explica en un comunicat la investigadora del grup Artec i directora del projecte, Cristina Portalés.

El mapa assenyala des de la procedència fins a la ubicació dels objectes, així com una foto resum de la peça en qüestió. També proporciona la distribució espacial de 250.000 resultats dels quals es coneix la localització, amb els quals es pot interactuar. I facilita la cerca de paraules i el filtratge per temàtiques concretes.

El grup de treball compta amb l'experiència que li va proporcionar la iniciativa Silknow, centrada a compilar el patrimoni de la seda en un repositori digital amb més de 40.000 objectes. Així, fa un pas més en la consolidació d'una línia d'investigació. De fet, ja ha presentat la proposta SeMap 2.0.

L'eina ha sigut posada a prova i avaluada en positiu per estudiants del Màster d'Història de l'Art de la Universitat de València i també per estudiants de secundària de Castelló.

El projecte s'ha finançat a través de la Fundació BBVA, sota la convocatòria d'ajudes a equips d'investigació científica, en la disciplina d'humanitats digitals, de l'any 2019. Compta, a més, amb un conveni de col·laboració amb l'Àrea de Col·leccions de la Subdirecció General de Museus Estatals, que ha proporcionat les dades de les peces artístiques i participa en la validació dels resultats.

Iniciada al maig de 2021, l'acció conclou al gener, després de 21 mesos de treball. En un futur, una vegada es complete la modernització de la base de dades de Ceres, la subdirecció pretén integrar SeMap en la plataforma.

També et pot interessar

stats