Santblaiets: el dolç típic torrentí que només es tasta una vegada a l’any
Voluntàries de la Confraria de Sant Blai ja preparen milers d’aquestes pastes amb una recepta secreta que passa de generació en generació
Torrent (Horta Sud) celebra aquest dissabte Sant Blai, una festivitat amb una gastronomia molt específica: el rossejat, el gaiato (dolç o salat) i els santblaiets. Aquestes pastes destaquen per tindre una recepta secreta que es passa de generació en generació. Una vintena de membres de la Confraria de Sant Blai treballen a destall i en cadena per a convertir 220 quilos de farina en uns panellets fets a mà que només estan a la venda una vegada a l’any.
Les llandes plenes de santblaiets entren i ixen del forn de l’obrador sense parar fins a arribar als milers de pastissets que es podran gaudir a aquesta ciutat de l’Horta Sud. Mari Carmen Alejos, presidenta de la Confraria de Sant Blai de Torrent, explica que “no podem deixar de fer-los perquè la gent els reclama, a vegada ix la processó i ja no ens en queden”. Carmen Llopis, també membre de la confraria, emfasitza que la recepta “només la sabem jo i el meu home, que la té en l’ordinador… Per si de cas em muir”.
Per a aquells que enguany no puguen apropar-se a Torrent a tastar els santblaiets, la membre de la directiva Ana Penella dona una pista: “no acaba de ser un rotllet d’anís. És una pasta pareguda, però no és igual”.