Sant Joan del Mercat, un tresor arquitectònic que està recuperant l'esplendor

La Fundació Hortensia Herrero està darrere d’aquesta restauració, que du a terme un equip multidisciplinari amb l’ajuda de les últimes tecnologies

Sant Joan del Mercat / À Punt Noticies

Comença a eixir a la llum tota la riquesa artística dels frescos que Palomino va pintar a la volta de l’església de Sant Joan del Mercat, a València. La Fundació Hortensia Herrero està darrere d’aquesta restauració, que du a terme un equip multidisciplinari amb l’ajuda de les últimes tecnologies.

Les bastides s’han retirat ja de la segona fase i permeten contemplar el que va dibuixar Palomino en el segle XVII. Un cor celestial està representat amb un color recuperat després de l’incendi que va patir el temple. José Luis Regidor, restaurador, conta com, malauradament, s’han perdut els “daurats, ocres, els grocs de la representació divina d’aquestes glòries”, ara “irrecuperables perquè la calor els transforma en colors vermells”.

“La faenada que estem fent en el taller és perquè s'havia d'eliminar la fusta, les teles… Fins i tot la cera amb la qual s’unien uns panells i altres”, són les dificultats que s’han trobat, segons la responsable del projecte de restauració, Pilar Roig.

A la Universitat Politècnica s’eliminen les repintes i es fa un nou suport més flexible de fibra de carboni, un material que presenta avantatges per a aquesta tasca. I és que, tal com il·lustra Pilar, és més senzill “aconseguir que tinga la forma de la volta i que, a més, siga prou flexible perquè s'hi adapte”.

De moment, s’han intervingut un terç dels noranta panells. En un treball exhaustiu que realitza un equip multidisciplinari d’unes huitanta persones a banda dels restauradors, enginyers, químics, biòlegs, historiadors de l’art, entre d’altres.

La reconstrucció ha sigut possible gràcies a les fotografies originals dels anys vint i al tractament digital que ha permés generar una imatge virtual al voltant de la qual es treballa.

També et pot interessar

stats