Per Sant Blai, dolços que curen el mal de gola

El 3 de febrer se celebra aquesta festivitat molt arrelada en algunes poblacions valencianes.

Aprenem a cuinar blaiets de Benaguasil en 'Bona vesprada'
03 de febrer 2021 - 12:07

"Sant Blai gloriós, cura'm la gola i emporta't la tos" Així és com el refranyer valencià destaca el moment en què sant Blai va salvar la vida d'un xiquet a qui se li havia entravessat una espina de peix. A partir d'aquest miracle, el sant es va fer conegut per curar el mal de gola i de coll. A més, sant Blai és el patró dels treballadors de la llana i en concret, dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.

Aquest dimarts, 3 de febrer, moltes localitats valencianes haurien celebrat aquesta festivitat amb la benedicció de dolços que, segons la tradició, prevenen malalties de gola: pans, pastissos, pomes, coques cristines, coques i blaiets. En aquest cas, amb el reportatge de Bona vesprada, aprenem a fer els blaiets amb Marisol Domínguez, una fornera de Benaguasil. Altres poblacions amb aquesta tradició molt arrelada són Torrent, Potries, Llaurí, Borriana, Teulada, Bocairent i Estivella, entre d'altres.

Com a la Candelera, sant Blai és una festivitat que es fa servir per a augurar el temps que farà la resta de l'hivern: "Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut".

També et pot interessar

stats