Saix trau novament els trabucs al carrer

La població del Vinalopó Mitjà dispara, com cada 2 de febrer des de fa 400 anys, centenars de salves en honor de la Candelera

Moros i cristians de Saix / À Punt NTC

A Saix, al Vinalopó Mitjà, el dia de la Candelera se celebra amb una processó especial. Ací, els ciris es canvien per trabucs, que han disparat, només aquest matí prop de 1.000 quilos de pólvora. Una festa en perill per la pujada constant del preu de la pólvora, que s'ha incrementat un 30%.

Saix desperta aquest dijous amb el so ensordidor dels trabucs i l'olor de pólvora. Com cada 2 de febrer des de fa 400 anys, es disparen centenars de salves en honor de la Candelera. “Els tiradors gaudim hui com xiquets”, comenta una festera.

Són prop de 250 els festers que disparen enguany. Lluny dels 400 que ho feien fa una dècada. La raó, que cada vegada és més car disparar en trabuc. El quilo de pólvora s'ha incrementat més de 12 euros des del 2018. A això, cal afegir-li el preu dels pistons, la cantimplora i el trabuc, si s'ha de llogar. Una factura que enguany s'acosta als 200 euros.

La pólvora és part fonamental de les festes de Moros i Cristians, però l'increment constant i desorbitat fa que perillen actes com aquest. “Tampoc la burocràcia que envolta la festa ajuda”, afirma Francisco Sánchez, president de la Majordomia de Sant Blai.

De moment, les ganes de tornar a disparar ha pogut més que el preu. L'any que ve, ja veurem.

També et pot interessar

stats